Борисов: Надявам се през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката

Над 116 млн. лв. живи пари влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно, надявам се през новата година икономиката да достигне 4,5% ръст. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

"Да сте живи и здрави. Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентоспособни и иновативни", обясни премиерът.
"Благодаря на ЕК за това, че беше изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички фактури, които бяхме пратили, са изплатени. Това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините", допълни Борисов.

"Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. с 80%-82% усвояване. Към момента имаме 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3, 5 млрд. лв. са отишли при нашите производители, където усвояването е 99%", заяви той.

Премиерът припомни, че само преди година всички фондове са били спрени.
"Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката. Това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, оттам и износът, и ръстът на икономиката се вдига", коментира Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле