Апелативният съд в Търново отмени присъда за пране на пари на клана Беркови

Aпелативният съд във Велико Търново отмени присъда срещу клана Беркови за пране на пари. На 11 август миналата година Окръжният съд в Плевен постанови наказания за Божидар и Райна Беркови и дъщеря им Марина.На първа инстанция съпрузите получиха по 7 г лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието и глоба в размер от по 100 000 лева в полза на държавата.Дъщеря им пък бе осъдена на 6 шест месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в Затворническо общежитие от открит тип.

Членовете на скандално известната ромска фамилия Беркови бяха обвинени, че са изкарвали проститутки за Германия и са прали пари, придобити чрез трафик на хора. Престъпната дейност на семейството е разкрита при съвместно българо-немско разследване.

Божидар и Райна Беркови и дъщеря им Марина бяха осъдени в Бремен за експлоатация на проститутки. В Плевен за трафик на хора и в пране на пари бяха осъдени другата дъщеря на Беркови - Юлияна и съпругът и Ивайло Ячков.

От обвинителния акт срещу Божидар, Райна и Мариана Беркови става ясно, че общата стойност на паричните средства получени, държани и използвани от Божидар Берков са в размер на 19160 евро или 37 473 лв., от съпругата му Райна - 9890 евро равняващи се на 19 342 лв. и от дъщеря им Марина - 11 380 евро или 22 257 лв.

Тримата бяха изправени на подсъдимата скамейка и, защото принудили жена да лъжесвидетелства в тяхна полза.

През януари миналата година бе първото насрочено заседание по казуса в Окръжния съд в Плевен. Тогава се очакваше съкратено съдебно следствие. В последния момент обаче обвиняемите Божидар и Райна Беркови и дъщеря им се отказаха от него. Делото се гледа по общия ред и при закрити врати. То продължи през следващите месеци с разпит на свидетели и представяне на експертизи от вещите лица.

След произнасяне на присъдата, тримата обжалваха решението пред Апелативния съд във Велико Търново. Магистратите обаче върнаха делото за ново разглеждане на наблюдаващия прокур. Въззивният съд е счел, че са допуснати съществени процесуални нарушения.

Решението е окончателно и не подлежи на касационен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право