Евродепутатът Мария Габриел: Няма да има намаляване на парите по еврофондовете

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел заяви в Благоевград, че няма да има намаляване на парите по оперативните програми заради непредвидените разходи по овладяване на бежанската криза в Европа.

"Засега такова нещо не се предвижда. Ако се стигне до подобно обсъждане в Европарламента, ще се противопоставим и няма да допуснем намаляване на средствата", каза Габриел на неформална среща с благоевградските медии.

И тази година пред нас ще стои въпросът с Шенген, тук е важно как политически ще стоим,защото ние технически и юридически сме изпълнили всичко, но политическото решение се бави. Тенденцията в момента за съжаление не е да се влиза в Шенген при положение, че виждаме как се издигат граници една след друга. Засега няма санкционирана държава членка на ЕС за затваряне на границите, защото са спазили процедурите и са подали предварителни заявки за това действие. В момента в Европейският парламент има две позиции за Шенген, едната е за преразглеждането, другата обаче е да е съхранят извоювани права, каза Габриел.

Тази година в Брюксел предстои и да се разгледа въпросът с финансирането и подпомагането на държавите, които са външна граница на ЕС, за справянето им с различни проблеми по отношение на бежанската вълна. Мария Габриел заяви по този повод, че българската делегация е единна в позицията си. Всички ставаме и защитаваме страните, които са на първа линия, нашата позиция е, че тези страни трябва да получават адекватна помощ. Но все още не се коментират конкретни суми, каза Габриел.

На въпрос кога Брюксел ще започне да чува гласа на България, Мария Габриел отговори - когато станем честни и работливи. Но когато сме известни с корупция, с крадене на еврофондове няма как да искаме да ни чуват, но малко по-малко имиджът на държавата се променя и подобрява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика