Търговец плати 446 лв данък за колата си с жълти стотинки

Търговец хвърлил в ужас служителите на Общинската данъчна служба във Велико Търново след като в първия работен ден от Новата година решил да плати данъка на колата си с жълти стотинки.

Мъжът се появил в данъчното с три огромни найлонови торби пълни с монети от по 1,2 и 5 стотинки. С килограмите метални пари, той заявил, че плаща годишния си налог от 446 лв за автомобила си. Трима данъчни служители пък били мобилизирани два дни да броят монетите.

Търновецът споделил, че действията му са в знак на протест срещу неразринати от снега квартални улици и данъците за коли, които са най-солени в старата столица.

"Бяхме изненадани, но сме длъжни да приемем монетите защото са законово платежно средство. Нямаме кантар, за да кажем колко килограма са. Това обаче е подигравка с ведомството и хората, които работят в него. Размерът на данъците не ги определяме ние", коментира пред "Труд" шефът на Общинската данъчна служба Вежен Пенев.

Данъкоплатецът споделил пред служителите във ведомството, че кара 14-годишно беемве. Возила до 74 киловата, които са най-масови и над 5 години, снабдени с катализатор се облагат с данък във Велико Търново от 45 лв.В Горна Оряховица за кола със същите параметри се дължат 39 лв., В Плевен – 38 лв., а в София- 37 лв.Още по-фрапираща е разликата при по-скъпите коли. За автомобили над 74 киловата в старата столица данъкът е 198 лв.В Горна Оряховица тай е 163 лв., а в София- 155 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони