Агенцията по храните: Оцветените плодове не са опасни, но имат по-добър външен вид

Оцветяването на плодовете е разрешено и е безопасно. Това заявиха от Агенцията по храните пред Нова тв след много сигнали, че при белене на мандарини, например, оранжева боя остава по ръцете.

Забранено било инжектирането на вещества вътре в самите плодове, но не и по кората им.

Нямало голям риск

„Контролът от страна на Агенцията по храните е непрестанен. Чрез сигналите и на самите граждани се подпомага дейността на БАБХ. За въпросната обработка е много важно да се каже, че не е позволено от действащото законодателство влагането в пресните плодове на каквито и да било вещества, добавки, оцветители, които могат да изменят техните естествени хранителни качества. Разрешена е така наречената повърхностна обработка, която не води до голям риск за здравето на хората заради това, че се използват такива вещества, които не са опасни”, обясни инж. Атанас Дробенов от БАБХ пред Нова тв.

Восък за по-добър външен вид

„Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода”, обясни още експертът.

Търговците на едро казват, че на всеки етикет трябва да е описано сорта на продукта, от къде се внася, произходът му, партиден номер, както и с какво е обработен дадения плод или зеленчук.

Коментари

Задължително поле