Община Велико Търново задели 1,3 млн. лв. за охрана

Община Велико Търново е заделила 1,3 млн. лв. за 3 г. за охрана. За набирането на гардове е обявена обществена поръчка.

Мераклиите да пазят старата столица трябва да представят офертите си до 1 февруари. От кметството са поставили изисквания фирмите, които са кандидати да имат поне 20 бодигарда, както и ръководители с опит. Освен това през последните три години те трябва да са извършвали такава дейност.

Поръчката е разделена на две позиции. Първата включва въоръжена охрана на парк "Света гора", а втората - на останалите общински обекти и мероприятия. За първата са предвидени 259 000 лв. без ДДС, а прогнозната стойност за 36-те месеца за втората са 850 000 лв без ДДС.

Междувременно е в ход обществена поръчка за камери на парк "Света гора" за 320 000 лв. Местната хазна ще поеме и около 60 000 лв. годишно за поддръжка на системата, а 6 пъти по-скъпо би й излязло финансирането на общинска полиция.

"32 от камерите ще се разположат на Света гора върху 8-метрови стълбове. Устройствата ще са във всички части, за да следят за вандали и крадци. Те ще могат да улавят всеки детайл и нощем, дори и при спиране на захранването ще могат да работят няколко часа. Останалите почти 70 камери ще следят за реда във Велико Търново", обясниха от общинската администрация.

Два командни центъра ще приемат информацията в реално време. Единият ще е позициониран в кметството, а другият в полицията.

"Камерите ще бъдат монтирани по входовете и изходите на града, кръстовищата, парковете, обществените обекти и историческите забележителности. Чрез тях ще се следи както за спазване на обществения ред, така и за пътни нарушения", уточниха от кметската управа.

Идеята за видеонаблюдение в болярския град е още от 2012 г. Заради нередности първата публична покана за доставка, монтаж и поддръжка бе отменена. Втората процедура бе задвижена през март миналата година след зверското убийство на студентката Вероника Здравкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони