Плевнелиев се хвали: За 4 години направих страната активен член на НАТО

Държавният глава има силен глас и може да влияе за реализацията на стратегическите приоритети. Това се похвали президентът Росен Плевнелиев след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена.

За пример той посочи: "Аз промених изцяло приоритетите към енергийна ефективност, енергийна либерализация и диверсификация. Кой може да повярва преди четири години, че България ще бъде активен член на НАТО", пита той.

И допълни, че ще продължи да държи здраво посоката на европейското развитие на България и да подкрепя гражданите.

Пред медиите държавният глава първо честити имения ден на всички, които празнуват и им пожела да си вярваме и да имаме самочувствието, че сме на прав път.

„България води проевропейска, продемократична, евроатлантическа политика с ясни ценности“, каза той и увери, че се гордее и отстоява тези принципи. През 2015 година страната ни е получила добри оценки за политиката на добросъседство и на достойно членство в ЕС, похвали се президентът.

Отчете и фактът, че в рамките на мандата му са проведени цели два референдума.

Президентът обяви, че съвсем скоро ще даде отчет за четирите изминали години от  мандата си.

На прага на новия политически сезон Плевнелиев подчерта кои трябва да бъдат най-важните приоритети. Това са реформата в българското правосъдие, в здравеопазването, в образованието, водния сектор и в администрацията.

"Реформата на реформите е правосъдната система и тя трябва да бъде в центъра на Народното събрание", категоричен е Плевнелиев. По думите му тя трябва да бъде ускорена.
Промените в Конституцията той определи като добра първа стъпка, но недостатъчно смела.

Като държавен глава Плевнелиев обяви, че ще работи с всички институции, лидери и граждани така, че българското правосъдие наистина да получи своето развитие и съдиите да могат да обсъждат по съвест.

Той прогнозира, че в политическия живот ще виждаме противопоставяния, но призова да бъде даден път на аргументите, а не на контракултурата.

За ситуацията в ДПС Плевнелиев заяви, че като държавен глава не може да коментира вътрешнопартийни проблеми.
Той изтъкна, че България води балансирана политика. Получили сме силно международно признание за външната си политика, подчерта той и изтъкна, че тя не се влияе от една или друга политическа сила, нито пък от политически лидери.

Българският патриарх Неофит благослови армията и бойните знамена. Той отбеляза, че в хилядолетната история на нашия народ и на държавата ни българското войнство категорично се е доказало като надежден стълб на българската държавност.

"Нашата православна църква винаги е давала благослов на българското войнство и всички онези, които са избрали своето призвание в жертвеното служение на своя народ и на родината си, отбеляза Негово Светейшество.

След официалните слова пред Паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя. Сред официалните лица бяха и председателя на парламента Цецка Цачева, военният министър Николай Ненчев и депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика