30 скочиха в Монтана за кръста, извади го абитуриент. В Лом гурбетчия хвана разпятието в Дунав

Над 30 младежи и мъже скочиха на Богоявление в мразовитите води на езерото Монтанензиум в Монтана, за да спасят светия кръст. Преди куражлиите да скочат в езерото, работниците счупиха сковалите водата ледове.

Пръв до разпятието стигна 18 годишният Самуил Йошков. Тийнейджърът е абитуриент в Природо-математическата гимназия в Монтана и преди година пак той хвана християнската светиня. Младежът, който тренира плуване и спортни танци, получи от кмета на общината Златко Живков 150 лева, а останалите смелчаци взеха по 20 лева. Самуил благодари на бог за всичко, което прави за него и пожела на жителите на Монтана да са здрави и смели.

Във вълните на Дунав край Лом след кръста скочиха осем мъже. Разпятието извади от реката 30 годишният Любен Любенов. Мъжът е баща на две деца и работи като строител в Италия, но по празниците се е прибрал в родния си град. Любен вади кръста от Дунав за четвърти, макар и не пореден път. Кметицата Пенка Пенкова връчи на победителя 100 лева, а на останалите плувци по 50 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони