Дъждът не спря желаещите в Царево да спасяват Светия кръст

Според християнската религия Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. С празнична литургия в храм „Св. Цар Борис -Михаил ” и храм „ Св. Успение Богородично”, започна празникът в Царево.

От 10, 30 часа жители и гости на града се събраха на Пристанището, за да станат свидетели на Богоявленския водосвет и хвърлянето на кръста във водите на Черно море. Въпреки дъждовното и студено време желаещите да спасяват кръста бяха петима. Най- бърз бе Стоян Екшиев, който за втори път вади кръста на Йордановден. Поверието гласи, че който извади от водата Сверия кръст, ще бъде много здрав и щастлив през годината.

Не само на Пристанището в Царево се спази традицията по хвърляне на кръста, а и в квартал Василико. Там, желаещият да се изкъпе в студената вода бе само един- Анастас Калайджиев. Той и победителят от царевското пристанище Стоян получиха поздравление и парична награда от кмета Лапчев.

Коментари

Задължително поле