Нашествие на чакали в цялата страна, нападат домашни животни

Нашествие на чакали превзема цялата страна. Хищниците се множат постоянно, завземат нови територии и нападат домашни животни, съобщава ФОРУМНЮЗ. Справяне с тях няма, признаха пред сайта ловци на варда за дивите животни.

Притаени около местообитанията им, авджиите са застреляли хиляди от началото на сезона, но резултат върху разпространението им няма. Хищничарите казват, че непознатият допреди 100 у нас дивеч, днес живее навсякъде и се не свени да се спуска за храна. Според последни данни той наброява повече 40 000 индивида.

Все по-смели

„Идват от Турция. Всяка година популацията се увеличава и в момента върви на север“, обясни ловецът Васил Терзийски, когото хващаме на лов за патици. По думите му проблемът е голям, защото чакалите пропъждат други животни, като завземат териториите им. По-лошото е, че така стават все по-смели и нападат селата, дори крайните части на някои градове у нас.

„Задължение на ловците е да ги отстрелват и няма нужда да получават нещо в замяна на това“, допълни още Терзийски. Практиката е застъпена в някои ловни дружинки, които са ударили няколко екземпляра от началото на новата година.

„Бях стаен на едно дърво до ожъната житна нива. По едно време забелязах движение в ляво. Един чакал предпазливо се показа от гората и оглеждаше наоколо. После тръгна…след него излезе още един…и още един, та пет броя”, споделя пресния си опит роден авджия.

„Водещият чакал вероятно бе женски и бе видимо по-едър. Полека вдигнах чз-то и се приготвих. Изчаквах подходящият момент да се покажат хубаво. Водачката застана срещу мен и взе да рови в нивата на около 30 метра. Червената точка кацна на гърба и. Стрелях и глутницата се разбяга мигновено. Презаредих бързо и прихванах едно младо чакалче. За мой късмет то се спря на около 70-80 метра и се обърна странично. 243-ката изригна един 108 грейнов куршум, който угаси чакалчето на място”, завършва историята за лова този ден.

Основно обаче такива животни се убиват, ако се появи слука, докато авджиите чакат за лисици, вълци и пр. Заради това в някои краища на страната дружинките са въвели награда от по лев-два за убит чакал.

Решение

Изход от ситуацията е да се облекчи ловът на хищници у нас, смята Терзийски. „Сега във всяка дружинка се гласуват определен брой хищници за отстрел, а желаещите за такава слука са много повече. Това трябва да се промени, за да имаме реални резултати“, допълни той.

Коментари

Задължително поле