"Овергаз" плати на "Булгаргаз" 17 млн. лева

"Овергаз" плати близо 17 млн. лева за доставения газ от "Булгаргаз", съобщиха от компанията.

Според условията датите за плащане са били две, но от "Овергаз" съобщиха вчера, че ще заплатят сумата за доставеното им от "Булгаргаз" синьо гориво още на първата дата 7 декември - утре, а размерът на плащането е близо 17 млн. лева.

От "Овергаз" информираха, че не са изчакали до утре, а са превели дължимата сума още днес.
Преди това стана ясно, че Европейската комисия е започнала проверка на случая със спрените от "Газпром Експрот" доставки за българската частна компания "Овергаз Инк" след получени жалби от дружеството. Информацията е на  базирания в Брюксел сайт “Юроактив“.

Българското дружество е изпратило две писма до Еврокомисията, пише "Юроактив".

Директорът на "Овергаз" Сашо Дончев, който притежава 50% от дружеството, а другите 50% са на "Газпром", на 23 декември предупреждава ЕК за ясна злоупотреба с доминираща позиция от страна на "Газпром" в изходното ниво на доставките и риск от сериозно и непоправимо увреждане на конкуренцията.

"Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период, би довел с голяма вероятност до пълното премахване на "Овергаз" като единствения останал конкурент в България", се казва в писмото на Сашо Дончев до ЕК, цитирано от "Юроактив".

Той освен това разкрива, че на 21 декември 2015 г. зам.-председателят на "Газпром" Дмитрий Медведев му е казал в телефонен разговор, че "Газпром" ще спре от 1 януари 2016 г. своите доставки към "Овергаз", независимо от факта, че съгласно настоящия договор, "Газпром" е задължен да снабдява компанията до 31 декември 2017 г.

"Овергаз" подозира, че (напасването на интересите между "Газпром" и БЕХ) е политически мотивирано от стремежа на Русия да реанимира "Южен поток" в светлината на сегашното напрежение между Русия и Турция", казва Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес