Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

До 1000 лева глоба за ровене в боклука (обзор)

Между 300 и 1000 лева глоба ще отнасят клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране. Това предвижда проект за промени в Закона за управление на отпадъците, публикуван от екоминистерството.

Подобни санкции ще има и за палене и разрушаване на контейнерите, както и за разхвърляне на боклука.

„Стига да могат глобите да бъдат събрани, ще имат ефект, но аз се съмнявам, че ще бъдат събирани”, коментира пред „Труд“ Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак”. По думите му единственото, което може да спре кражбите от контейнерите, е да няма пунктове за изкупуване.

Преравянето на кофите за разделно събиране силно удря фирмите от бранша, тъй като те имат конкретни цели за изпълнение, от които зависят лицензите им. От жълт контейнер за пластмаса например трябва да се вадят за седмица около 25-30 кг чиста пластмаса. Според статистиката може да се достигат и 150 кг за месец, ако контейнерът е пълен с опаковките, за които е предназначен. В действителност обаче заради клошарите от контейнерите се добиват около 10 кг в зависимост от района. Така компаниите често не могат да изпълнят нормите и изкупуват материала отново от пунктовете за вторични суровини, за да отчетат целите си.

Според бранша годишните загуби на всички компании за разделно събиране на отпадъци надхвърлят 15 млн. лева, само „Екопак” губела около 7 млн. лева.

С промените в закона частично ще бъде премахната забраната за плащане в брой при предаване на вторични суровини от черни и цветни метали. Предвижда се да бъде разрешено на едно лице да се изплащат до 100 лв. кеш годишно, а сумите отгоре – само по банков път. Не е ясно обаче по какъв начин ще се следи кой, къде и колко метали е предал.
Корекциите предвиждат още намаляване на банковата гаранция, плащана в момента от площадките за събиране на отпадъци от цветни и черни метали, от 25 хил. лева на 15 хил. лева. Освен това пунктовете за изкупуване ще се преместят извън населените места, а общините ще са длъжни да организират прием на боклук.

В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В екоминистерството постъпвали многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тях.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.