Прогнозират 10% по-скъпа „Гражданска отговорност”

Застраховката „Гражданска отговорност” може да поскъпне с до 10% след като промените в Кодекса по застраховането влязоха в сила. Това каза пред БНР бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор Борислав Богоев.

В края на миналата година парламентът прие застраховката „Гражданска отговорност” да се сключва по интернет без електронен подпис. Според Богоев това решение е половинчато.

„Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи. Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба за застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта“, което още повече затруднява застрахователните компании”, каза той. С новите текстове „Гражданската отговорност” вече е обвързвана със задължителен сертификат “Зелена карта”, който служи за пътуване в чужбина извън страни от ЕС.

От бранша коментираха, че с влизането в сила на новите разпоредби застрахователите вече няма да имат възможността да оценяват адекватно риска, според това кой къде пътува. Това ще доведе до уеднаквяване на цената на полицата за шофьорите, които пътуват извън ЕС, с тази на ненапускащите страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика