Правят постоянен съвет за съдебната реформа (обзор)

Контролният орган ще координира стратегията и ще наблюдава изпълнението

В него ще участват хора и от всички власти и НПО-та

Постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет от представители на изпълнителната и съдебната власт, неправителствения сектор и академичната общност ще координира и наблюдава стратегията за съдебна реформа. Такова предложение е направила министърът на правосъдието Екатерина Захариева в проектопостановление, качено на сайта на Министерството на правосъдието.

Председател на съвета ще бъде самата тя, а негови членове - главният съдебен инспектор, представляващият Висшият съдебен съвет, зам.-шефове на върховните съдилища, зам. главен прокурор, зам.-министри на правосъдието, финансите и вътрешните работи. Място в консултативния орган ще имат и представител на Висшия адвокатски съвет, член на политическия кабинет на вицепремиера Меглена Кунева и преподавател по право, излъчен от Съвета на ректорите.

Неправителственият сектор и съсловните организации на магистратите и съдебните служители, които могат да влязат в съвета, трябва да са работили най-малко 5 г. в областта на съдебната реформа. Дори и всички желаещи да покриват този критерий, в заседанията ще участва само един представител на пет организации. Той ще се заменя с друг на ротационен принцип на всеки шест месеца.

В проектопостановлението е посочено, че съветът ще „координира“ изпълнението на стратегията и ще „извършва мониторинг“ на стратегическите цели.

Консултативният орган ще заседава най-малко 4 пъти годишно, а 1/3 от членовете му ще могат да свикват заседания. Къде ще се провеждат те, не е ясно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право