23-годишен извади за втори път кръста в Несебър

По традиция на Богоявление (Йордановден) след тържествена литургия и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста.

След него в студените води на морето скочиха около 20-ина куражлии, а пръв до заветната цел за втора година стигна Недко Красимиров Николов на 23 години от Ахелой. Победителят получи подарък от община Несебър - икона и парична награда. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци, поднесени им от Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър - Световно наследство“.

Събитието уважиха лично кметът на Несебър Николай Димитров и председателят на Общински съвет Румен Кулев, като малко преди ритуалното хвърляне на кръста градоначалникът поздрави своите съграждани, събрали се, за да почетат традициите, и честити на всички именници празника Богоявление. Благопожелание към множеството хора отправи и отец Петър, след което хвърли кръста в морето.

В Несебър и тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят в къщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.

Коментари

Задължително поле