370 000 туристи посетили зимните курорти по празниците, 3% повече от миналата година

Задоволителни са приходите от туризъм по коледните и новогодишните празници. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

370 000 туристи са посетили зимните курорти по празниците, което е ръст около 3% спрямо миналата година. 37 милиона лева са приходите само от нощувки.

Трите най-големи зимни курорта Пампорово, Банско и Боровец обявяват успехи по празниците. Преобладават туристите от Великобритания, Молдова, Русия, Турция, Израел и др.

Очакваме един добър зимен сезон, който предстои, подчерта Николина Ангелкова. Летищата също обявяват ръст на заявените полети.

С 8% е ръстът на заявените полети от Русия, доволен е министърът на туризма. 50 на 50 са били българите и чужденците по родните курорти по празниците. На Банско традиционно повече са чужденците, на Пампорово пък преобладават българите.

Максимално ще се разшири обхватът на руснаците, които ще могат да ползват безплатни визи за страната ни. За нас Русия е изключително важен пазар, изтъкна министърът на туризма. По думите на Ангелкова ще се борим за ръст на руските туристи от поне 30%. Очакваме ръст на туристите от Турция, подчерта тя. Работи се за ръст на туристите от скандинавските държави, от Германия, Франция, Белгия и Холандия. Води се и непрекъснат диалог със ски бранша за наредбата за ски учителите.

Целта била да се гарантира безопасността на потребителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес