Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

70-годишен моторист в болница, след като му отнели предимство на пътя

Над 2 млн. евро са източени от български банки, установи международна спецакция

Над 2 милиона евро са били източени чрез пране на пари от банки в България. Това разкриха при съвместна специализирана акция ДАНС, Прокуратурата, МВР, както и правоохранителни органи на други европейски държави. До момента са задържани 9 лица.

Разследването се води от Окръжна прокуратура-Пловдив и е за извършено тежко умишлено престъпление против финансовата система – изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай (чл. 253, ал.5 от Наказателния кдоекс). До момента от доказателства по делото е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари от клонове на различни банки.

Схемата за пране на пари

Сумите са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави. По този начин са били ощетени множество фирми в шест държави. В някои от тях вече текат разследвания за банкови измами.

Обичайно измамата в чужбина е била извършвана по следния начин: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които са били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.

След като служителите на чуждестранните дружества са били заблуждавани, че нарежданията са изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци. Така преведените в България суми са били теглени в брой от наши граждани в периода от октомври до 30.12.2015 г. от повече от десет банкови клона.

Спасени са други 5 млн. евро

Последните тегления са били предвидени за 30 декември 2015 г. и 04 януари. Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро. В резултат на проведената на 30 декември 2015 г. специализирана операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро.

Привлечени като обвиняеми са 9 лица, спрямо 3 от които Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо останалите задържани при проведената мащабна специализирана операция на прокуратурата, МВР и ДАНС наблюдаващият прокурор е постановил задържане за 72 часа. Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.