Пенсионери припаднаха на опашки за пенсии

Огромни опашки се образуваха пред пощенските станции в страната в първия ден, в който се изплащат пенсиите, съобщи бТВ.

Причината е срив на електронната система на пощите. В първия ден за изплащане на пенсиите сървърът е отказал за 40 минути.

Отрязан достъп до пенсионната система е причината да се образуват огромни опашки в почти всички пощенски клонове в цялата страна.

В Пловдив пенсионерите се наредиха за пенсии още в седем сутринта. Те обаче бяха неприятно изненадани от блокираните компютри. Това доведе до бързо образуване на огромни опашки.

Някои от възрастните хора не издържаха на чакането, стигна се и до припаднали.

Пенсиите започнаха да се изплащат с час и половина закъснение. От „Български пощи” съобщиха, че е изгърмяло техническото устройство на сървъра.

Струпването на хора е голямо в първия ден, обясниха от „Български пощи”. Това е така заради новия начин на изплащане на пенсии с електронен картон.

Пощенските клонове ще работят без прекъсване в днешния ден, ако се налага, дори ще бъде удължено работното време, за да могат пенсиите на всички пенсионери да бъдат изплатени.

Месечно държавата изплаща средно 750 милиона лева на 2 милиона души. Голяма част от пенсиите минават през пощите, а не през банки - такъв е изборът на самите пенсионери.

Коментари

Задължително поле