Скандал в Сливен: симфоничният оркестър и ансамбълът излизат на протест

Симфоничният оркестър и Ансамбълът за народни песни и танци на Сливен излизат на протест пред общината. Поводът: тревогата им, че ще предстои да бъдат закрити. Подобен протест е невиждан досега в Града под Сините камъни. През последните 25 години, въпреки финансовите трудности, двата културни института бяха запазени и нито един от досегашните кметове и общински съвети не си позволиха да посегнат на тях.

Безпрецедентният скандал гръмна след изявление на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ относно новия бюджет на общината. Той посочи, че двете формации са на общинска издръжка и струват на местната хазна около 1 млн., а приходите от дейността им е 20-ина хил.лева на година.

"И ансамбълът, и оркестърът са част от културата на града и самочувствието на сливенци, но е дошло време да преценяваме критично всичко, за което харчим парите на гражданите" - каза кметът. От двете формации реагираха остро и с обида на изявлението. В изкуството не винаги 2 и 2 прави 4 като в счетоводството, унизително е почистването на снега да се сравнява с разходите за културата на Сливен - коментираха музиканти.

"Мислите ли, че тази погрешна стъпка – да пожертвате два културни института с повече от 80-годишна история, ще стабилизира финансовото състояние на общината? Досега никой не е поемал такава отговорност и ние не бихме искали да сме на вашето място" - се заявява в декларация, която оркестърът и ансамбълът изпратиха до ръководството на администрацията. Междувременно в интернет бе открита подписка срещу закриването, която само за няколко часа бе подкрепена от над 1500 души. "Сит търбух - за култура глух!" - цитира Радой Ралин един от над 80-те коментара към подписката.Ръководителите на симфоничния оркестър и на ансамбъла Даниела Дякова и Магдалена Луканова съобщиха, че са отишли на разговор с кмета Радев. Той не изразил лично мнение. Но заявил, че ще решава общинският съвет.

От двата културни института с близо 80-годишна история казаха, че общината им отпуска по 40 хил.лева месечно. Тези пари стигат само за осигуровки и заплати, консумативи. В оркестъра има 35 музиканти и 5 души технически персонал, в ансамбъла - 45 танцьори, музиканти и певици. Средните им заплати са по 460-470 лева. Залите и на двете формации са винаги препълнени при концерти. "Протестът ни в понеделник ще бъде едносачов. Скандалът обаче отдавна напусна пределите на града ни и вече имаме подкрепата на светила в музиката като Мартин Пантелеев, Веско Ешкенази, певците Орлин Горанов и Васил Петров, както и на други известни колеги, които са участвали в наши концерти" - каза Даниела Дякова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини