Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии

Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Скандал в Сливен: симфоничният оркестър и ансамбълът излизат на протест

Симфоничният оркестър и Ансамбълът за народни песни и танци на Сливен излизат на протест пред общината. Поводът: тревогата им, че ще предстои да бъдат закрити. Подобен протест е невиждан досега в Града под Сините камъни. През последните 25 години, въпреки финансовите трудности, двата културни института бяха запазени и нито един от досегашните кметове и общински съвети не си позволиха да посегнат на тях.

Безпрецедентният скандал гръмна след изявление на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/ относно новия бюджет на общината. Той посочи, че двете формации са на общинска издръжка и струват на местната хазна около 1 млн., а приходите от дейността им е 20-ина хил.лева на година.

„И ансамбълът, и оркестърът са част от културата на града и самочувствието на сливенци, но е дошло време да преценяваме критично всичко, за което харчим парите на гражданите“ – каза кметът. От двете формации реагираха остро и с обида на изявлението. В изкуството не винаги 2 и 2 прави 4 като в счетоводството, унизително е почистването на снега да се сравнява с разходите за културата на Сливен – коментираха музиканти.

„Мислите ли, че тази погрешна стъпка – да пожертвате два културни института с повече от 80-годишна история, ще стабилизира финансовото състояние на общината? Досега никой не е поемал такава отговорност и ние не бихме искали да сме на вашето място“ – се заявява в декларация, която оркестърът и ансамбълът изпратиха до ръководството на администрацията. Междувременно в интернет бе открита подписка срещу закриването, която само за няколко часа бе подкрепена от над 1500 души. „Сит търбух – за култура глух!“ – цитира Радой Ралин един от над 80-те коментара към подписката.Ръководителите на симфоничния оркестър и на ансамбъла Даниела Дякова и Магдалена Луканова съобщиха, че са отишли на разговор с кмета Радев. Той не изразил лично мнение. Но заявил, че ще решава общинският съвет.

От двата културни института с близо 80-годишна история казаха, че общината им отпуска по 40 хил.лева месечно. Тези пари стигат само за осигуровки и заплати, консумативи. В оркестъра има 35 музиканти и 5 души технически персонал, в ансамбъла – 45 танцьори, музиканти и певици. Средните им заплати са по 460-470 лева. Залите и на двете формации са винаги препълнени при концерти. „Протестът ни в понеделник ще бъде едносачов. Скандалът обаче отдавна напусна пределите на града ни и вече имаме подкрепата на светила в музиката като Мартин Пантелеев, Веско Ешкенази, певците Орлин Горанов и Васил Петров, както и на други известни колеги, които са участвали в наши концерти“ – каза Даниела Дякова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.