Четин и Метин Казак: Благословени от кестена

Председателски съвет застана начело на ДПС до конференцията им през април догодина. Това стана, след като досегашният лидер Лютви Местан бе свален от поста и изключен от партията. Съветът е в състав Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. От тях най-опитният, най-респектиращият изглежда Четин Казак. Още повече че той тежи като за двама, защото неговият брат близнак Метин също е в актива на партията, понастоящем посланик в Катар.

Регентската тройка на Движението е най-значимата за българската история от десетилетия. С изключения на малцина трудно ще се намери българин, който да каже нещо добро за ДПС и който да не се тревожи, когато в партията нещо не върви. Затова регентите на партията изглежда са национално значими. Пък са интересни, защото от подобни тричленки малцина оцеляват политически. Ако върнем поглед назад към времето на Третото българско царство, ще си припомним, че първите регенти, които управляват от името на бъдещия коалицонен съюзник на ДПС - цар Симеон Сакскобургготски - Богдан Филов, княз Кирил и ген. Никола Михов, се ползват с голяма власт и с нерадостен епилог.
За Четин Казак, който е роден на 27 юли 1972 г., вече се носят легенди. Историята му е сходна с тази на Рокфелер, само че не в бизнес, а в политически сюжет, и разиграващ се не в американски, а в балкански мизансцен. За него и брат му Метин легендата разказва, че „кариерата им започва от един кестен, който се издига до ден днешен на площада пред кметството в Търговище“, както уточняват архивите. Точно под сенките на това дърво, помнещо величието на Сюлейман Великолепни, в един горещ ден „Ахмед Доган открива за голямата политика двамата гимназисти“ - Четин и Метин. Кестенът е символично дърво. То произлиза от древна Лидия, където днес има най-много български изселници в Турция. Дървото пази от злото, а в християнския символизъм кестенът представя божествеността, целомъдрието и победата над изкушението.

Извън легендите и нумерологията Четин Казак е звездата на собствения си клуб, ако се използва футболната терминология. Създаден и отгледан от ДПС, и то в евроатлантически ценности, което в днешно време не е за подценяване. Той е един от първите български евронаблюдатели, а след това и евродепутат. Учил е медицина, завършил е право. Следва международно право в Дижон, Франция. Започнал е кариерата си в администрацията от ниските нива, за да бъде народен представител в няколко народни събрания. Близнакът му Метин, от своя страна също благословен от кестена, достигна върхарите на дипломацията - български посланик в Катар. Какъв път в кариерата му предстои - засега весталките мълчат.

Богатият политически опит на брат му обаче днес е заложен на картата на най-голямото му изпитание - заедно с другите регенти на ДПС да опазят целостта на партията си и да подготвят пътя на следващия председател - който и да е той. В крайна сметка това може да се окаже и изпитание не само за партията, защото ДПС изглежда единствената политическа организация в България, в която трусовете имат и външнополитически измерения.

Оправдали доверието

Братята близнаци от Търговище - Четин и Метин Казак, наричани юпитата на ДПС, представляват образования и лоялен елит на движението.

Четин Казак е депутат от 39-ото до настоящото 43-то НС. В сегашния парламент той е член на 7 парламентарни постоянни и временни комисии, както и на групите за приятелство с 22 държави от целия свят. При социализма вероятно щеше да получи званието „многостаночник” - тъче на много станове.

Метин Казак е магистър по международно и европейско право, бил е зам.-омбудсман на България, член на Европейския парламент, днес - посланик на РБ в Катар.

За тях

Лютви Местан, бивш председател на ДПС, на предизборна реч през 2014 г.:

Четин е твърде важен за ДПС

Четин Казак ми е твърде важен за парламентарната група на ДПС. Той е един от най-успешните и ефективни народни представители. За първи път в историята на демократична България депутат от ДПС оглави най-важната парламентарна комисия - тази по правни въпроси. Четин Казак е важен ресурс за Габрово, от който трябва да се възползват не само членовете и симпатизантите на ДПС, но и цялата габровска общественост. Още повече че той е издигнат от една партия, за която само болни мозъци могат да твърдят, че е затворена етническа партия. Нали това е най-тежкото обвинение срещу ДПС?

Даниел Митов, министър на външните работи, 2014:

Метин е добре приет в Катар

Предложеният от правителството за посланик в Катар бивш евродепутат от ДПС Метин Казак е много добре приет в арабската страна. Това, което е важно да се каже, е, че той като заместник-председател на парламентарната комисия за външни работи беше член на групата за приятелство с държавите от Персийския залив и специално в Катар неговата кандидатура е много добре приета.

Гиньо Ганев, бивш омбудсман:

Метин е с безупречен авторитет

Метин Казак е моят личен избор за заместник, защото проявите му го очертават като личност с развито чувство за справедливост и такт в отношенията с хората и институциите. Ще видите, че Метин Казак е с безупречен авторитет.

Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, 2010 г.:

Братята са съкровище за България и Европа

Хора като братята Четин и Метин Казак се дистанцират от партийността и предлагат своите възможности като специалисти. И затова, дори да ги няма Доган и ДПС, те са съкровище за България и Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи