Ало-измамници издевателстват над 89-годишна старица в Русе

Телефонни измамници са издевателствали над 89-годишна старица в Русе, за да я принудят да им събере 600 щатски долара, 800 лв. и 12,9 г злато. За случая е алармирала 58-годишната й дъщеря, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

Разплаканата й майка й разказала, че представилият се като "капитан Лозанов" по телефона обяснил как е пострадала на работа от токов удар и е в болница с 45% изгаряния и счупен таз. При инцидента имало и други пострадали "със смъртен случай".
Мошеникът поискал от бабата да му продиктува къде живее, как да влезе във входа на блока и я свързал "чрез централа" с лекуващия лекар "д-р Крумов". Докторът я подплашил още повече и поискал спешно пари, защото дъщеря й била в много тежко състояние и я подготвяли за транспортиране с хеликоптер в "Пирогов".

Когато пенсионерката обяснила, че няма никакви пари, д-р Крумов се съгласил да му даде и злато. Макар че успяла да събере известна сума и да я даде на пристигналия куриер, лекарят продължил да настоява за пари и дал телефонната слушалка на "дъщеря й". Тя през плач й обяснила да търси в чекмеджета скътанто злато за внуците си. Възрастната жена събрала още пари и прибавила парче от масивен златен ланец, които дала на отново навестилия я куриер.

Случаят се разследва от заведеното досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс /НК/.

Въпреки мащабната превантивна работа на полицията и постоянните предупреждения, за ежедневните телефони измами в България, има основателни причини, категорични са криминалисти. Те дори ги разглеждат като "заплаха за националната сигурност", защото така се източват реални пари и се поддържа престъпността в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони