Ханс Ван Бален: ДПС остава в групата на АЛДЕ, другото не е наша работа

Председателят на европейските либерали (АЛДЕ) Ханс Ван Бален заявява в интервю за БНР, че не се притеснява от промяна на политиката на ДПС спрямо Турция и Русия след отстраняването на лидера Лютви Местан. Той допълва, че четиримата евродепутати, лоялни на ДПС, остават в групата на АЛДЕ и тя ще работи с новото ръководство на партията.

Информираха ме, че Местан е бил освободен съгласно процедурите и устава на ДПС – затова нямам коментар дали решението е било правилно или не… След като евродепутатите на ДПС остават в партията и съответно в групата на либералите в Европейския парламент, останалото не е наша работа. Ще чакаме да видим какво ще направи новият председател и новото бюро, след като бъдат избрани през април и май.

Бален e разбрал от медиите за отстраняването на Местан, а официалното потвърждение е получил на заседанието на партията на европейските либерали на 7 януари:

"ДПС винаги е било добър съюзник на АЛДЕ. Това е българска партия – естествено, голяма част от турското малцинство в България е представено в нея, но ДПС е българска политическа формация и ние нямаме опасения, че тя би могла да наруши политическия консенсус сред европейските либерали", казва Ханс Ван Бален.

Той допълва, че АЛДЕ "не управлява" ДПС и отказа да коментира хипотетични промени в политиката на движението, преди те да са станали факт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика