Стефан Цанев и Георги Господинов най-четени в Столичната библиотека

Стефан Цанев е най-четеният съвременен български писател за 2015 г., показва статистиката на Столична библиотека, която днес за втори път раздаде своите годишни награди. Отличени бяха най-активните читатели и най-четените родни автори през последната година.

Оказва се, че най-търсен в библиотеката е бил Стефан Цанев – със своята поредица „Български хроники“ и с романа „Богове и мравки“.

Зад него, на втората позиция, е друг от най-издаваните и харесвани в последните години български писатели, не само у нас, но и в чужбина – Георги Господинов с „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“.

Третото място държи Владимир Зарев, също с два романа – „Битието“ и съвсем новият „Орлов мост“, издаден в края на миналата година и посветен на протестите от емблематичния софийски площад през 2013-а.

Петицата в класацията допълват сценаристът в „Шоуто на Слави“ и автор на множество хумористични сборници Иво Сиромахов и единствената жена в петчленния списък – Людмила Филипова.

Сред най-търсените български книги е била също и „Калуня-каля“, преоткритият шедьовър на вече покойния Георги Божинов. А дали и наскоро преиздадената му „Караджата“ ще влезе в класациите за настоящата година – предстои да стане ясно след година.

Най-активните читатели

На церемонията в Мраморното фоайе бяха отличени и хората, които превръщат библиотеките в това, което всъщност са – читателите. Филологът Стефан Мавров е читател на годината, а най-активна в онлайн платформата на института и в дейностите му като цяло е била Мила Григорова.

Призове има още за Диана Нанева – като четящ тийнейджър, за петчленното семейство Фридман, за незрящата Анита Накова, която сканира заетите книги, за Владимир Пентиев и за Людмила и Атанас Трифонови, активни в библиотеката от 10 години. Най-активен читател-доброволец за 2015-а пък е Мариета Найдова.

Библиотеките имат огромен потенциал и ресурси - ние променяме читателите и културния облик на страната, обявиха от Столична библиотека, като си пожелаха България да стане по-четяща страна.

Евродепутатката Мария Габриел пък остана доволна от факта, че топ читателите в различните области варират на възраст от много малки до доста възрастни. Любовта към книгата обединява поколенията, убедена е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура