Синдромът „Москов” разделя ДСБ

Множество високопоставени кадри на ДСБ, получили постовете си по силата на участието на партията в управляващата коалиция, препочетоха да останат във властта, вместо да последват лидера си Радан Кънев в опозиция, показва проверка на Труд онлайн. Повечето от тях предпочетоха варианта, който избра здравният министър Петър Москов – членове на опозиционна партия, но участници в управлението.

Сливенският губернатор Димитър Сяров, член на националното ръководство на ДСБ, подаде оставка. Но колегата му във Видин Момчил Станков, областен лидер на партията, остана в администрацията на кабинета „Борисов 2”.

От заместник-областните управители поста си предпочете да запази Добромир Валачев в Габрово, областен председател на партията. Оставки подадоха Цветомир Петров във Варна и Зарко Маринов в Смолян. Милена Рангелова, която беше зам.-областен в Хасково, стана кмет на Симеоновград, затова не й се наложи да избира.

Областният лидер на ДСБ-Бургас Георги Митев категорично отказа да подаде оставка като шеф на местната дирекция на Агенцията за безопасност на храните. „Постът, който заемам, е експертен, а не политически”, мотивира се той.
В парламента оставка моментално хвърли само Гроздан Караджов, досегашен председател на транспортната комисия. Той не е партиен член, а от хората на ДСБ в т.нар. гражданска квота.

Заместник-председателят на НС Иван Иванов, който е по същата линия, е на позиция, че ще оваканти поста, само ако групата на РБ поиска това.

Зам.-шефът на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че е подал оставка като председател на вътрешната комисия в последния работен ден на парламента, но това още не е отразено на официалната интернет страница на институцията.
Някои от останалите тъмносини депутати пък продължават да са зам.-председатели на комисии – Вили Лилков, на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Борис Станимиров, на външната комисия, както и самият Радан Кънев, на социалната комисия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, неотдавнашен член на ръководството на ДСБ, отсече, че комисията е непартиен орган, а самият той вече няма политически функции.

Кадрите на здравния министър Петър Москов, естествено, продължават да заемат постове си: шефът на пловдивската болница "Свети Георги" д-р Васил Паница, бивш депутат и член на ръководството на ДСБ, членът на борда на кюстендилската болница Иван Пипонов, шеф на местната структура на партията, началникът на спешната помощ в Перник д-р Валери Симеонов, едновремешен СДС активист и съпруг на местната председателка на ДСБ д-р Мария Маринова.

Нито една оставка не беше подадена сред множеството тъмносини кадри и във Външно, както и получилите постове в други от „реформаторските министерства” – военното и образователното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика