Финализираха зациклилия „воден цикъл” на Търговище

Зациклилият проект за водния цикъл на Търговище е финализиран по документи и остава минимална част довършителни работи по изграждане на няколко шахти, преасфалтиране на разкопани участъци и други.

Това обяви новият кмет на Търговище д-р Дарин Димитров (ГЕРБ) на първата си официална пресконференция, която даде в петък – два месеца след встъпването му в длъжност на 10 ноември.

Фирмата изпълнител е внесла гаранция от 300 000 лв. и, ако не свърши работата си, със сумата ще бъде платено на друг за окончателно завършване на планираните дейности, каза кметът.

Работата в града обаче ще продължи и тази година, тъй като „ВиК” трябва да направи връзките от новите водопроводи към жилищата. Имало да се свържат 3000 водомера, което отново ще доведе до копане.

Както „Труд” писа, проектът включваше изграждането на 25 км водопровод и 9 км канализация. Стойността му беше 12 млн. лв. Първоначално трябваше да приключи през май 2014 г., но беше удължаван многократно заради неразбории между различните участници в процеса и бавене на работата.

От общината са предвидили към 1,3 млн. лв. за цялостно преасфалтиране на 4 улици в града. Някои от нуждаещите се от ремонт ще останат за по-късен етап, тъй като при тях още тече гаранционен срок от „водния цикъл”. Други пък са включени в инвестиционния план на Търговище и ще бъдат правени през програмния период.
От общинското ръководство обмисляли тегленето на по-голям кредит, за да се ремонтират повече улици в града.

Очаква се тази година да се ремонтира републиканският път, който минава през града откъм бул. „Ал.Стамболийски” през „Митрополит Андрей” и „Паисий”, каза още д-р Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони