Най-големите филми на 2016-а

Пълен и плътен пакет качествени филмови изкушения гарантирано ще изтеглят солидна сума пари от джобовете и пластиките на ходещите на кино през тази година. Навлязохме в нов цикъл от 12 месеца, който се очертават като крайно интригуващ период за ценителите както на алтернативни, наситени с насилие и плът истории, така и на лежерни, повърхностни комиксови супергерйоски екранизации без особен смисъл или стил. Всичко за всеки плюс бонуси.

Годината в българските киносалони се отваря с нахлуването на две от най-обсъжданите пиршества за сетивата – кървавият тричасов опус на Куентин Тарантино „Омразната осморка“ и бруталната приключенска драма за оцеляване по ръба на Стария запад „Завръщането“ с режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту. Това са два безкомпромисни, безмилостни зимни уестърни с чудовищна концентрация на крайна образност. Тарантино създава впечатляващ психологически пейзаж и помпа херметичното напрежение с жанров микс от Атата Кристи, спагети уестърните на Серджо Леоне, хорър класиката „Нещото“ и собствения си легендарен вече дебют „Глутница кучета“. „Омразната осморка“ привлича едновременно масовия зрители и снобеещия критик, а присъствието на филма сред номинираните на „Оскар“ би следвало да е осезаемо.

Още по-интересно е хардкор предложението на мексиканския визионер Алехандро Гонзалес Иняриту „Завръщането“. Леонардо Ди Каприо потъва в образа на трапера Хю Глас, който е предаден от своите и оставен да умре в суровата зима на пограничните райнои в Стария запад преди точно два века. Историята е вдъхновена от истински събития, а амбицията на Инияриту и оператора Емануел Любецки е да създадат невиждано реалистичен потрет на суровите западни земи, покрити със сняг и лед и огласени от рева на мечки и бойни зов на индианци. Голямата интрига тук е дали няма именно с този филм Леонардо Ди Каприо най-накрая да спечели „Оскар“. Отзивите за играта на Том Харди, който също е във филма, също са извънредно положителни.

Продължаваме импровизирания списък с най-големите и очаквани филми на 2016-а с комиксовата екстраваганца Suicide Squad за банда мрачни анти-герои, които ще се трансформират в суперерои. Филмът е отговора на DC comics на бруталната търговска доминация на конкурентната компания за такъв тип филми Marvel.

Най-неконвенционалния и обсъждан супергеройски филм на 2016-а обаче е Deadpool с Райън Рейнълдс в ролята на случаен мъж, който се превръща в циничен свръхчовек след като става доброволец в демоничен научен експеримент. Първите рекламни кадри от Deadpool загатват за извратената, приятно перверзна природа на целия проект - много насилие, лош език, сексуална сугестия и гавра с очакванията на масовата публика.

Като говорим за гавра, нищо не обещава да е по-перверзно забавно през новата, 2016-а година от пародията „Гордост и предразсъдъци и зомбита“. Костюмната литературна класика получава нестандартна, накисната в кръв и сеч екранизация с колекция от запомнящи се моменти, някои от тях стратегически показани в първите трейлъри.

Много по-софистициран хумор ще предложи ексцентричната комедия на братя Коен „Аве, Цезаре“. Филмът е бравурна сатира на стария Холивуд от 30-те и 40-те години на миналия век с огромните исторически суперпродукции, митологизираните звезди, скандалите, интригите, заговорите и могъщата студийна система. „Аве, Цезаре“ ще акостира в кината с най-впечатляващия актьорски ансамбъл на 2016-а година – Джордж Клуни, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм и Джона Хил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино