Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

БСП София: Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа, остават само предизборни обещания

Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

БАН и историците решават: По-стара ли е България с 516 години

Образователното министерство очаква становищата на БАН и на факултетите по история във висшите училища у нас относно предложението на историци да се промени официално възприетата година на създаване на българската държава – от 681-ва на 165-та, съобщи ФОРУМНЮЗ.

Припомняме, че през декември миналата година учени изпратиха до просветното ведомство обосновани предложения за промени в учебното съдържание на редица погрешно възприемани според тях досега исторически събититя. Сред тях са годината на основаване на българската държава, точното изписване на титлата на върховния български владетел, произхода на древните българи и др.

„Чрез официални писма, в които ще бъдат приложени направените и оповестени предложения, Министерството на образованието и науката ще изиска становище по компетентност от институциите, свързани с развитието на историческата научна мисъл в България – Института по история към БАН и факултетите по история във висшите училища. Тук отново става въпрос за ясна научна позиция, която авторските колективи, ангажирани с написването на учебниците, да отразят в учебниците“, посочват в позиция от образователното министерство.

Петър Добрев и Петър Голийски са сред изследователите, които имат заслуга за категоричното доказване на масирано българско присъствие в района на Кавказ и северното Причерноморие през II век сл. Хр. Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет разясни, че българската нация не започва от 680 или 681 г., т. е. от VII век. Началото ни не е и в 632 г., когато е зенитът на България под управлението на кан Кубрат, а през 165 г., когато вече сме се сформирали като народ, като самите ни корени по всяка вероятност са много по-стари.

„Министерството на образованието и науката изработва учебните програми, които определят целите на обучението, учебното съдържание и резултатите от обучението за съответния общообразователен учебен предмет в съответния клас. В тези учебни програми (така е и в тези, които действат към момента) не са фиксирани години на исторически събития“. Това посочиха от МОН, с уточнението обаче, че становище за предлаганите промени, ще бъде поискано, евентуално с цел пренаписване на учебниците.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.