Известен неврохирург загина трагично

Тази сутрин загина един от най-добрите български неврохирурзи - проф. Венцеслав Бусарски. По непотвърдена информация той сам е сложил край на живота си, като е скочил от 9-тия етаж.

Причините за фаталното му решение не са известни, но според негови близки през последните месеци той е страдал от дълбока депресия. Информацията за смъртта му бе потвърдена от болница "Св. Анна", в чиято Клиника по неврохирургия работеше на щат 67-годишният Бусарски.

На 11 юни 2012 г. неврохирургът катастрофира тежко на софийския бул. "България" и бе приет в "Пирогов" с над 70% изгаряния и с опасност за живота. Професорът карал колата си от Бояна към центъра, но не успял да вземе ляв завой и се блъснал в колоната на моста. От удара автомобилът бил обхванат от пламъци.

За няколко месеца проф. Бусарски претърпя серия от операции, но се възстанови от тежките травми и се върна към професията си в неврохирургията в "Св. Анна". Той бе специалист в областта на мозъчните операции и шеф на Клиниката по неврохирургия в "Св. Иван Рилски".

Проф. Бусарски е роден през 1948 г. и е завършил медицина в София. Започва работа в Катедрата по неврохирургия от 1974 г. Има специализации в Германия, Великобритания, САЩ. Автор е на над 220 научни труда, има две изобретения и приноси в областта на невроонкологията, съдовата, спиналната и функционалната неврохирургия. Председател е на Българското дружество по неврохирургия през периода 2000–2010 г.

"С неговата кончина България загуби един от своите най-добри лекари, фокусирали в едно изключителни научни постижения и благодарността на хиляди пациенти. От името на целия колектив на УМБАЛ "Св. Анна – София" АД, поднасям нашите искрени и най-сърдечни съболезнования на роднините и близките на професор Бусaрски", написа изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини