Омбудсманът иска закриване на интернатите (обзор)

Омбудсманът Мая Манолова поиска интернатите за деца в конфликт със закона да бъдат закрити заради нарушения и лоши условия. Вместо тях да бъдат отворени резидентни центрове от открит и закрит тип.

„В един от интернатите се извеждат момичета по бельо, децата се лишават от ваканция. Прилагат се наказания, които не фигурират в правилниците“, заяви Манолова. Друг проблем е, че след престой във възпитателно училище децата остават малограмотни. Имало случай, при който деца в шести клас не могат да четат. На много места липсвали специалисти и здравни кабинети. Установени били и случаи, при които деца с психически увреждания са настанявани със здрави деца.

Възпитател краде

от дете печеливш

лотариен билет

Възпитатели са държали под ключ бременни непълнолетни момичета като мярка за прегрешението им, за което са постъпили в интернат. Това е установила проверката на омбудсмана във възпитателните училища.

„При друго посещение се натъкнахме на българския еквивалент на „Беднякът милионер“. Едно от момчетата в интерната дало на възпитател да му пази билет от лотарията, който купило при разходка и спечелило 100 000 лв. или кюлче злато. Възпитателят впоследствие го присвоил“, разказа Мая Манолова. Екипът й е подал сигнал в полицията за случая. Въпреки това изтъкна, че има възпитатели, които работят с цялото си сърце за децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право