Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Спасяват депо за отпадъци в Русе с временен оператор

Община Русе възложи на „Берус“ ООД да стопанисва и експлоатира временно регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци, след като участници в обявената обществена поръчка обжалват избора на изпълнител. 5-годишният договор на досегашния оператор ДЗЗД “ОРД” изтече на 15 декември м.г., а нов още не е сключен.

„Нужни са спешни и неотложни действия, тъй като има опасност от риск за здравето на около 250 000 жители и околната среда“, уточниха от общинската управа. За година в депото се събират близо 90 000 т отпадъци. Освен Русе, се обслужват и общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. Ако депото спре, могат да плъзнат зарази и епидемии. Без оператор ще се наруши и регламентираната дейност на общините по Закона за управление на отпадъците.

За да се избегнат криза с боклука и по-висока такса смет, общината даде терен на „Топлофикация – Русе“ за инсталация за преработка на отпадъци преди депонирането им. Една от клетките за твърди битови отпадъци вече се рекултивира, след като за 7 г. в нея са депонирани 664 878 т. Строителството за над 2 млн.лв. трябва да приключи до края на т.г. Когато се изгради инсталацията, в новата клетка ще се депонира 20 пъти по-малко смет.

Частна фирма вече пусна друга инсталация за преработка на строителни отпадъци край регионалното депо. Така се облекчават запълнените клетки и се намаляват таксите за депониране от 24 лв./т на 8 лв. тона. Без сепаратора такса смет трябва да скочи двойно заради отчисленията на общината за МОСВ. Според националната програма за управление на отпадъците общината трябва да има регионална система за боклука и инсталация за третирането му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.