Спасяват депо за отпадъци в Русе с временен оператор

Община Русе възложи на „Берус“ ООД да стопанисва и експлоатира временно регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци, след като участници в обявената обществена поръчка обжалват избора на изпълнител. 5-годишният договор на досегашния оператор ДЗЗД “ОРД” изтече на 15 декември м.г., а нов още не е сключен.

"Нужни са спешни и неотложни действия, тъй като има опасност от риск за здравето на около 250 000 жители и околната среда", уточниха от общинската управа. За година в депото се събират близо 90 000 т отпадъци. Освен Русе, се обслужват и общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. Ако депото спре, могат да плъзнат зарази и епидемии. Без оператор ще се наруши и регламентираната дейност на общините по Закона за управление на отпадъците.

За да се избегнат криза с боклука и по-висока такса смет, общината даде терен на "Топлофикация - Русе" за инсталация за преработка на отпадъци преди депонирането им. Една от клетките за твърди битови отпадъци вече се рекултивира, след като за 7 г. в нея са депонирани 664 878 т. Строителството за над 2 млн.лв. трябва да приключи до края на т.г. Когато се изгради инсталацията, в новата клетка ще се депонира 20 пъти по-малко смет.

Частна фирма вече пусна друга инсталация за преработка на строителни отпадъци край регионалното депо. Така се облекчават запълнените клетки и се намаляват таксите за депониране от 24 лв./т на 8 лв. тона. Без сепаратора такса смет трябва да скочи двойно заради отчисленията на общината за МОСВ. Според националната програма за управление на отпадъците общината трябва да има регионална система за боклука и инсталация за третирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони