В Якоруда правят курбан за здраве след смъртта на петимата млади мъже заради ракията-менте

Приключи кампанията сред мюсюлманите и християните в Якоруда за събиране на средства за курбан за здраве след нелепата смърт на петима млади мъже, които починаха след като пиха ракия-менте.

Събрани са 4400 лева, които са разделени между двете вероизповедания. Мюсюлманите ще направят курбана в неделя, 10 януари, от 09,00 часа. Над 10 животни ще бъдат принесени в жертва, а местният ходжа Мустафа Илански ще отслужи ду /б.а.-молитва/. Месото ще бъде раздадено на вярващите за здраве.

„В болката си по загубата на петимата млади мъже сме заедно и мюсюлмани, и християни. Ние сме едно цяло, като братя сме в Якоруда, сподели Мехмед Осман, който е чичо на един от починалите.

Християните също ще направят курбан, но в друг ден.

Припомняме, че метиловият алкохол прати други 8 мъже в реанимация на благоевградската болница, но всички бяха възстановени и изписани на 4 януари. За разпространението на отровния алкохол бе арестуван и обвинен бизнесменът от Якоруда Тайфи Мекльов.

Софийски апелативен съд ще реши дали ще остане зад решетките на 12 януари, вторник, когато ще се гледа мярката му за неотклонение. Окръжен съд – Благоевград постанови най-тежката мярка „задържане под стража” за Мекльов на свое заседание на 30 декември миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони