Мъж осъден да плати 900 000 лв. за убийството на жена си на Свети Валентин

Над 900 000 лв. кръвнина дължи 37-годишният Илиян Илиев на родителите на жена си и на двете си деца заради убийството на майка им. Бруталната инквизиция ще излежава 30 години в затвора.

Това постанови Варненският апелативен съд за убийството, извършено на 14 февруари миналата година в разградското село Дряновец, съобщиха от пресслужбата на съда.
На втора инстанция присъдата на Илиян беше увеличена от 13 год. на доживотен затвор, който беше заменен с двойно по-голямо наказание.

Както „Труд” писа мъжът уби по изключително зверски и мъчителен начин съпругата си Валентина (34г.) на именния й ден в дома на племенника си, а после се предаде на полицията и направи самопризнания. Това доведе до по-лекото наказание на първа инстанция в съда в Разград. След назначени допълнителни експертизи за психичното състояние на убиеца и личностните му данни Апелативният съд увеличи драстично наложената присъда, гласи информация от пресслужбата на съда.

До трагедията в семейството, което имало 14 год стаж, се стигнало след изостряне на отношенията мъжа с Валентина и тъстовете му. Двамата млади първо работили в Гърция, където се родили децата им. После били в Англия, но заради разправии се върнали у дома в Разградско. Валентина се изнесла при баба си, взимайки и децата, но решила, че ще замине отново зад граница и й било нужно разрешение на бащата за извеждането на малките. По тази причина тя откликнала на поканата на мъжа си да празнуват заедно Свети Валентин в къщата на братовчед. Всичко било наред, докато тя не поставила въпроса със заминаването си с децата.

Илиян побеснял и й налетял с чук, с който я блъскал по главата. Сменил го ютия и продължил да удря. Експертизите установили 8 дупки в главата на жертвата, зверски черепно-мозъчни травми с разкъсвания, кръвонасядания по цялото тяло. От ритниците дори било разкъсано дебелото черво на жената. Инквизицията продължила към половин час, като побеснелият съпруг дори душил жената с кабел. Накрая се обадил на братовчед си какво е направил и се предал.

Назначените допълнителни експертизи установили, че Илиян има смесено личностово разстройство, но нямало никакви съмнения относно вменяемостта му.

”Съдът намира, че при извършване на убийството подсъдимият е проявил изключителна ярост, ожесточение и отмъстителност, далеч надхвърлящи понятието „особена жестокост.”

Майката на двете му деца е видяла настъпването на края си. Преживяла е интензивни болки и страдания от дълбоките рани в главата и душенето на врата й с кабел. Агонията е била подсилена от чувството за безнадеждност, тъй като е разбрала, че е обречена и няма откъде да получи помощ. Подсъдимият не е проявил никакво разкаяние след убийството”, гласи решението.

Мъжът е осъден да палати по 200 000 лв. на родителите на жена си и по 250 000 лв. на двете си деца, които оставил без майка и семейство.

Присъдата на Апелативния съд във Варна подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Коментари

Задължително поле