Кънчо Стойчев: България е в опасност от масирано финансиране за създаване на неоосманистка партия

„Най-голямата опасност за България е масирано финансиране за изкуствено създаване на неоосманистка партия от страна на Ердоган. Това е възможно и го очаквам.“ Това казва социологът Кънчо Стойчев във връзка с казуса в ДПС, цитиран от Фокус.

Според него при този вътрешнопартиен проблем действията на Република Турция в България са недопустими от всякаква цивилизационна гледна точка. „Не вярвам да намерят продължение, но опити ще има и то много скоро”, заявява Стойчев.

По думите му Ердоган се опитва да възроди неоосманизма, но в България той няма да пробие, стига държавата да застане на своето място.

„Нашата позиция към Турция трябва да бъде изцяло добросъседска и добронамерена, но позицията по случая трябва да бъде категорична и остра до последно. Такава трябва да е позицията включително пред ЕС и пред САЩ, които са наши съюзници. Тук именно нашата държава с нейните служби с всички сили трябва да застане против”, отбелязва Стойчев.

Той смята, че трябва да бъдат предприети серия от мерки в тази посока. „Първата е, че българските имами трябва да бъдат обучавани от българския национален бюджет, а не от турския. Училищата, преподаващи ислям, трябва да бъдат под българска юрисдикция към МОН, под български контрол, както е в Австрия и много други европейски страни”, коментира Стойчев.

Той уточнява, че това по никакъв начин не е нарушаване на каквото и да е право на свободен избор на вероизповедание, а става дума за националните интереси на една държава. „Следваща мярка е българското разузнаване да заеме позиция и да пресече опитите на онези твърде богати на петрол държави в Близкия изток да сеят радикален ислям, включително в България”, добавя още той.

Социологът отбелязва, че в тези държави въобще не е разрешено никаква друга религия да съществува освен исляма, а те се опитват да я разпространяват просто защото сме либерално общество. „Без да охранява интересите си обаче либералното общество е дървено желязо, защото в крайна сметка ще загубим и либерализма и свободата си”, категоричен е Кънчо Стойчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика