БСП: ДПС вече е по-приемлив коалиционен партньор

„Трудно е да се каже дали ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който иска да внесе БСП“, каза във Видин Филип Попов, народен представител от БСП, цитиран от Фокус.

Вчера стана ясно, че червените ще внесат вот на недоверие към кабинета в началото на парламентарния сезон, чиято цел е да покаже дали ДПС е опозиция или е с маска на опозиция.

Попов посочи, че до този момент всички важни законопроекти – замразяването на социалните плащания, бюджетът за 2016 г., конституционните промени са били подкрепени от ДПС. „След свалянето на Лютви Местан от лидерския пост е трудно да се каже дали ДПС ще променят своя курс, тепърва предстои да видим. Надявам се, че вече ще бъдат истинска опозиция, защото делата им досега ги показват в доста друга светлина“, допълни Филип Попов.

Според него е доста фрагментирано Народното събрание. „Въпреки тази фрагментация се очертават една „трапезна“ коалиция с управляващите и тя не отразява интересите на хората, които са изпратили народните представители от различните политически сили. Поне това показва гласуването на законопроектите в Народното събрание“, заяви Филип Попов.

Той посочи, че до този момент ДПС е била доста неприемлив коалиционен партньор – както за БСП, така и за ГЕРБ, въпреки че неофициално те са подкрепяли политиката на кабинета.

„Сега след обявяването на ДПС за една национално отговорна партия, способна да обезглави ръководството на партията си за защита на националните интереси, сега тя ще стане по-приемлив коалиционен партньор. Очаквам в недалечно бъдеще да бъдат в коалиция с ГЕРБ и то официално скрепена. Така се цели приемственост на ДПС, защото тя бе изпаднала в изолация заради протурската политика, която водеше, въпреки твърденията на Местан за евроатлантически позиции“, категоричен е Филип Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика