Учени искат оставката на шефа на БАН

Оставката на акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките (БАН), ще бъде поискана на заседание на Общото събрание на институцията този понеделник, научи “Труд”. Вот на недоверие е поискал с мотивирано писмо проф. Бойко Георгиев в петък. В изявлението се посочва, че приемането на поредния лош за академията бюджет е резултат и на недобре свършената работа на председателя. Също така Георгиев пише, че Воденичаров от 7 месеца не е стъпвал на заседание на Общото събрание и че намерението му да се кандидатира за президент на страната не му оставя време за пряката му работа. Искат се и нови преговори с правителството за спиране на пожизнените пенсии на академиците и член-кореспондентите (които са в размер на една депутатска заплата), както и да се направят съкращения в институтите.

На предложението на професора и колегите му, които са го подкрепили на събранието, са скочили членовете на Събранието на академиците, които веднага в декларация са защитили Воденичаров.

Преди няколко месеца председателят ядоса колегите си с предложение за промяна в Закона на БАН, с която искаше почти еднолично управление. Тогава всички институти скочиха срещу него и гласуваха против.

Точката за оставката не е включена в дневния ред. Не знам дали ще се дискутира, лаконично коментира случилото се вчера акад. Воденичаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини