Министър Маринов: Нямаме официална информация за инцидента във Великобритания

Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

Учени искат оставката на шефа на БАН

Оставката на акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките (БАН), ще бъде поискана на заседание на Общото събрание на институцията този понеделник, научи “Труд”. Вот на недоверие е поискал с мотивирано писмо проф. Бойко Георгиев в петък. В изявлението се посочва, че приемането на поредния лош за академията бюджет е резултат и на недобре свършената работа на председателя. Също така Георгиев пише, че Воденичаров от 7 месеца не е стъпвал на заседание на Общото събрание и че намерението му да се кандидатира за президент на страната не му оставя време за пряката му работа. Искат се и нови преговори с правителството за спиране на пожизнените пенсии на академиците и член-кореспондентите (които са в размер на една депутатска заплата), както и да се направят съкращения в институтите.

На предложението на професора и колегите му, които са го подкрепили на събранието, са скочили членовете на Събранието на академиците, които веднага в декларация са защитили Воденичаров.

Преди няколко месеца председателят ядоса колегите си с предложение за промяна в Закона на БАН, с която искаше почти еднолично управление. Тогава всички институти скочиха срещу него и гласуваха против.

Точката за оставката не е включена в дневния ред. Не знам дали ще се дискутира, лаконично коментира случилото се вчера акад. Воденичаров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.