Иван Нейков: Заблуда е държавата да дава пари на всички без да работят

"За да получи някой нещо, някой трябва да му го даде. Тезата държавата да дава на всички е самозаблуда, защото тя няма свои пари.“. Така коментира предложението на въвеждане на базов доход у нас бившият социален министър Иван Нейков по Нова телевизия.

По думите му в България вече има базов доход и това е безплатното задължително средно образование.
„Разликата между, това което имаме и новата или модифицирана идея за подпомагане е, че тя предвижда парите да се дават в брой. Недостатъкът на тази идея е универсалността й, която носи известна доза несправедливост. Не на този, който има нужда, а на всички”, допълни още Нейков.
"Става въпрос за инвестиция на държавата в развитието и образованието на всеки един гражданин. Социалните помощи са абсолютно безсмислени, защото те не направиха хората по-богати и сигурни, а точно обратното. Базовият доход е сума, която се полага на всеки един български гражданин, който има активна регистрация на територията на България. Колко пари точно ще се получават, ще се изчислява на база на БВП”, обясни Лидия Делирадева, съпредседател на Съюза за директна демокрация.
"Това не е българска идея, а на двама европейски професори. Тези пари се полагат през целия живот на човека. Ако това беше утопия и не е възможно, както твърдят политиците на прехода, ние нямаше за 26 години да се убедим, че социална политика у нас няма”, допълни Делирадева.

"Базовият доход не е система на равенство, а на стимул за човека да работи, но да не бъде работещ беден. Тази идея е абсолютно невъзможна, ако в България продължава да управлява представителната демокрация”, контрира Делирадева.
Данните показват че на 45 места базовият доход вече е факт. 1100 евро получават пари в холандски град, като сумата ще им се дава в продължение на три години.
В град в Северна Каролина, САЩ жителите получават по 10 000 долара на година, парите се осигуряват от местното казино. Финландия се готви да въведе базов доход от 800 евро на месец, като на референдум 69% от жителите на държавата са се обявили „за“. В Швейцария също предстои да се гласува на референдум, като парламентът посъветва хората да гласуват против.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес