История за 100 000 лева, или откраднал ли е учител от интернат печеливш лотариен билет от дете

Възпитател от интерната за деца с противообществени прояви в гр. Завет е присвоил печеливш билет от лотарията за 100 000 от свой ученик, съобщава БНТ. Случаят е от септември, но стана известен след проверката на омбудсмана в различни интернати в страната. В Завет са настанени 24 деца, които живеят без джобни пари и в лоши битови условия.

"Беднякът милионер" - така наричат в Завет 14-годишното момче от интерната, което изтегли печелившия билет от лотарията, а 100-те хиляди лева прибра възпитателят му.

Ахмед Ферхад - директор на ВУИ „Никола Вапцаров" - Завет, разказва: „ Ученикът твърди, че билетът е негов, че той го е изтеглил. Колегата твърди, че билетът е негов, той е дал пари за него и започва конфликта".

Тъй като е непълнолетно, момчето не може да осребри печалбата, затова дава билета на своя учител Ергин Хасан. Вижда по телевизията, че учителят взима чека със стоте хиляди лева. Младежът не може да преживее това, въпреки че сам е дал билета на Хасан, но сега смята, че му е отнел късмета. Следва бягство от интерната и общодържавно издирване. Печелившият билет е купен от хранителен магазин в центъра на Завет.

Вилдан Фейзула - собственик на магазина си спомня: „Момченцето лично дойде и си изтегли билета и го изтърка." Като видял какво пише на билета, ученикът бил много учуден. "Не знаеше какво се случва, понеже пишеше един килограм злато и ние му честитихме и му казахме, че това е равностойно на 100 хиляди лева", казва Фейзула. По думите му, ученикът бил сам.

Момчето е от Южна България, но от съображения за сигурност тв екипът не получава разрешение да се срещне с него. Директорът на интерната е уведомил за случая образователния инспекторат, полицията и Агенцията за Закрила на детето.

Ахмед Ферхад: „Гражданската ми позиция е колкото се може по-бързо да бъде разрешен случаят с цел да не бъдем всички мои колеги под един знаменател - как може такива хора да възпитават?"

От БНТ са потърсили 42-годишния възпитател Ергин Хасан в село Драгомъж, където живее, но не успява да се свърже с него.

Има ли престъпление и ще има ли наказание в този случай - това ще реши Районната прокуратура в Кубрат.

Коментари

Задължително поле