Експерт: Взривената в Северна Корея бомба не е била водородна

Взривената на 6 януари севернокорейска бомба не е била водородна, въпреки че мощността на взрива в била увеличена с допълнителни изотопи. Такова е мнениено на изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобща забрана на ядрените опити (CTBTO) Ласина Зербо смята, предава РИА Новости.

„Северна Корея: взривът е недостатъчно мощен, за да кажем, че това е водородна бомба, но хипотезата, че ядреният разпад е бил усилен с изотопи на водорода, е правдоподобна“, пише Зербо в своя микроблог в „Туитър“.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун настоява, че при проведения опит е взривена именно водородна бомба, и че това е „акт на самозащита“ на КНДР в отговор на заплахата от атомна война от страна на Съединените щати и техните съюзници.

Хронологията

По-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му е извършила изпитание с водородна бомба като стъпка за самозащита срещу заплахата от страна на САЩ за ядрена война. Той подчерта, че Северна Корея има суверенното право да предприема подобно нещо, без да бъде критикувана, предаде Ройтерс, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Изпитанието на водородна бомба беше стъпка за самозащита, предприета с цел надеждна защита на мира на Корейския полуостров и на регионалната сигурност от опасността от ядрена война, породена от оглавените от САЩ империалисти, заяви Ким, цитиран от КЦТА.

Това е легитимно право на една суверенна държава и справедливо действие, което никой не може да критикува, добави той.

САЩ казаха, че нямат ядрени оръжия в Южна Корея, но след теста те започнаха разговори с нея за разполагане на стратегически оръжия на Корейския полуостров. Медиите посочиха, че тези оръжия може да включват ядрени бомбардировачи Б-2 и Б-52, както и ядрена подводница.

Новината за успешно изпитание на водородна бомба от страна на Северна Корея бе съобщена в сряда, а местната информационна агенция разпространи снимка на държавния лидер с информацията, че той лично е разписал заповедта за теста.

В свое изявление Белия дом съобщи, че няма доказателства Пхенян да е извършил изпитанието. Според експерти тестът на Северна Корея е предизвикал прекалено малък трус (от 5,1 степен), за да бъде наистина изпитание на водородна бомба.

Международната общност остро осъди предполагаемия опит на Северна Корея, а в своя декларация 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, включително съюзника на КНДР Китай, съобщават, че са решили "незабавно да започнат работа по ответни мерки, които ще се съдържат в нова резолюция".

В декларацията бе посочено, че новият ядрен опит на Северна Корея е "явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност", които забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и балистични ракети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини