Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

БСП се чисти от мъртви души

БСП ще направи опит да изчисти списъците си с активисти от т.нар. мъртви души – починали социалисти или хора, които са напуснали партията. Една от целите е да се види точният брой на членуващите в столетницата, а другата – низовите организации да имат реално представителство на предстоящия конгрес за избор на нов лидер, а не с несъществуващи членове да вкарат повече делегати, които могат „да обърнат“ резултата.

На „Позитано“ 20 вече са наясно, че има структури, които поддържат голяма членска маса само на списък, за да „се хвалят“ с по-добра представителност и да вземат по-висока субсидия от централата. Вероятно такива са случаите с червените организации в Хасково, Видин, Девин и Долна баня, на които след местния вот м.г. бе назначено служебно ръководство и се очаква да бъдат преучредени.

В същото време обаче в партията се записват и нови членове, които също ще увеличат представителността на отделни структури.

Преброяването на социалистите ще продължи до края на януари. Дотогава всяка една организация трябва да изпрати на „Позитано“ 20 списък с членовете си с информация за възрастта, семейно положение и образователен ценз, както и да оставят контакти за връзка. След това от централата може контролно да проверяват произволни социалисти дали наистина членуват в партийната структура, в чийто списък са попаднали.

Освен че се броят, местните структури трябва и да се номерират, за да се види точният им брой. Към момента списъци с членска маса са предали около 2000 от близо 6700 низови организации.

По последни данни в БСП се водят около 130 000 членове, но очакванията са след преброяването реалният брой да се окаже по-малък, твърдят социалисти. В най-голямата организация – софийската, към януари м.г. членуват 11 615 души.

Очаква се конгресът да бъде на 16 и 17 април. Засега настоящият лидер Михаил Миков е фаворит за нов мандат, но в битката за поста се очаква да се включат доста кандидати. Спрягат се имената на Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Георги Гергов и др.

Левицата тества опозицията с вот на недоверие

БСП обмисля няколко теми, по които ще предложи на останалите опозиционни партии в парламента да внесат вот на недоверие на кабинета „Борисов 2“. Една от тях е здравеопазване.

„Предстоят консултации с партиите и ще решим каква да е темата с тези, от чиято подкрепа имаме нужда – така е политически коректно“, обясни пред БНР зам.-шефката на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Столетницата има 38 депутати, а за внасяне на вот на недоверие са необходими 48 подписа. На „Позитано“ 20 планират да тестват опозиционността на ДПС, както и на оттеглилите подкрепата от кабинета ДСБ.

БСП има готовност да внесе законови промени по четири теми – производство, доходи, справедливост и контрол. Опозицията ще подготви и свои предложения за поправки в закона за съдебната власт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.