Кунева натиска ДСБ да се върне във властта (обзор)

Дни преди старта на новия политически сезон вицепремиерката и лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева прикани „Демократи за силна България“ (ДСБ) да преосмислят решението си и да се върнат във властта. Партията, която Радан Кънев оглавява, реши да излезе в опозиция, след като исканите от тях промени в конституцията не минаха. Според ДСБ, това поставя под съмнение цялата съдебна реформа. Здравният министър Петър Москов, който бе зам.-шеф на ДСБ, обаче остана на поста си.

Според Кунева формалното връщане на ДСБ в управлението може да стане чрез подкрепата им за актуализираното коалиционно споразумение между Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ. Последното трябва да бъде подписано до 25 януари.

„Една голяма част от хората, с които съм говорила, които са просто членове или симпатизанти на ДСБ - те виждат, че в управлението има потенциал. Така дават знак на едно друго разбиране в ДСБ, различно от това, което част от ръководството има или цялото им ръководство изразява“, заяви Кунева пред БНР. Според заместника и в партията Даниел Вълчев останалите реформатори трябва да направят опит да убедят хората на Кънев, че имат „крайна позиция“.

Вчера Радан Кънев не бе открит за коментар, но преди празниците твърдеше, че позицията на ДСБ е категорична.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убеждение, че новото споразумение ще консолидира РБ.

„И оттам вече ще бъдем с много по-чисти тези и с много повече искреност помежду ни за политиките, които трябва да правим и да реализираме. Разбира се, ще разчитам много на парламентарната група на Патриотичния фронт, на АБВ, защото това са парламентарните групи, които преди година сформираха мнозинството“, коментира Цветанов пред БНР.

Коментари

Задължително поле