Местан отстранен под натиска на ЕС и САЩ

Бившият председател на Движението за права и свободи Лютви Местан e отстранен под европейски и американски натиск, научи „Труд“.

Още през лятото посланиците на държавите от ЕС в София са дали знак, че не одобряват намесата на Анкара във вътрешните работи на държавата. Сред притеснителните за тях неща е и силното финансово обвързване на българските мюсюлмани с Турция.

Известно е, че турският Дианет издържа почти изцяло Главното мюфтийство на мюсюлманите у нас, като плаща заплати и осигуровки на имами.

Точно от средите на мюфтийството се роди „политикът“ Хюсеин Хафъзов - един от петимата депутати, последвали изключения Лютви Местан. Въпреки призивите на новото председателство на ДПС към тях да напуснат парламента те смятат да останат като независими. Това заяви вчера по БНР самият Хафъзов. Той се усъмни в твърденията на премиера Бойко Борисов, че президентът и министър-председателят на Турция са му оказвали натиск след отстраняването на Местан от лидерския пост в среднощен разговор. И подхвърли, че той вероятно е и записан и ако се появи стенограма, ще се получи „много неловко“.

"Натискът и желанието на турското ръководство на ниво президент, ниво премиер да се намеся в този конфликт (Доган – Местан, б.р.) ме накара да бъда малко мнителен оттук нататък, защото те се намесиха с цялата си сила", заяви Борисов на 4 януари, разказвайки за случилото се на 24 декември по среднощ.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев определи случилото с Местан като "нормален процес" за оздравяване на партията.

Кърджалиев заяви пред БНР, че причината за отстраняването не е прочетената от Местан декларация за сваления руски изтребител. По думите му Местан се държал назидателно и надменно, като всичко това е било последване от „трудно позициониране на партията до редуциране на партньори, както и до дефицит на доверие“. През април на националната конференция на състезателен принцип ДПС ще избере нов председател на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини