Срещу 5 хиляди лева гаранция пуснаха от ареста обвинения за крадените джипове хотелиер от Банско

Районният съд в Разлог пусна срещу 5 хиляди лева парична гаранция Валентин Мавриков, хотелиер от Банско, който бе арестуван заради открити четири крадени джипа в гаража му. Заседанието се състоя късно вечерта в неделя.

Според представените от прокуратурата обвинения в задържаният е имало технически средства, предназначени за манипулиране на двигатели ключалки на МПС - китайски софтуер и др. Открити са и неистински автомобилни номера. Обяснението на Мавриков е, че те са собственост на приятелят му Антон, който при опитът за задържане в София на територията на първо РПУ е упражнил сила и е избягал. Според Мавриков софтуерът конкретно е бил неотварян в търговската си опаковка,и е закупен преди време,когато е мислел да отваря автосервиз,а и подобни изделия се продават свободно на пазара.

В гаражът му според изнесените от прокуратурата данни са открити 4 автомобили откраднати от София, Велинград и Варна. При обиска е иззето и пълномощно, което е било за автомобил Хюндай, намерен в двора на къщата му, откраднат от София. Валентин Мавриков обясни пред съда, че не е знаел, че автомобилите са крадени и фактът, че се намират пред погледите на 30 гости, намиращи се по това време в семейният хотел Маврикови, където е и гаражът означава, че той не ги е криел, нито е знаел, че са крадени. Мавриков каза пред съда,че в хода на делото ще каже защо тези коли са били в двора му.

Адвокатът му пък обяви,че Мавриков е жертва на на съседска вендета със сем.Пръчкови, които търсели начин за разчистване на сметки за битови свади и непрекъснато подавали сигнали до полицията по различни поводи.

В обясненията си пред съда задържаният Мавриков поиска да не бъде задържан за постоянно, тъй като като управител на шивашка фирма в Сандански е работодател на 25 шивачки, и ако не работи ще фалира, а работничките ще останат без работа.

След като изслуша доводите на прокуратурата и адвокат Симеон Димитров, съдия Яна Димитрова реши, че представените от прокуратурата доказателства са косвени, и прокуратурата не е доказала вероятността Мавриков да се укрие или възпрепятства разследването и постанови мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв.

Любопитното в случая бе,че адвокатът на Мавриков пледира за мярка „домашен арест“, а клиентът му се оказа на свобода.

В залата на съда в Разлог присъстваха майката на задържаният Малинка Маврикова, брат му Георги и други негови близки.

Мавриков е с висше образование, неосъждан, живее с приятелката си в Сандански и София, макар постоянният му адрес да е Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони