Задържаха муле на ало измамници с прокурорска заплата

Криминалисти от град Велики Преслав задържаха муле на телефонни измамници на 18 г., часове след като взел 1000 лв. от доверчива баба. Пред полицаите в неделя вечерта Х.Х. обяснил, че не подозирал за "схемата".

Пуснал обява в сайт, че търси работа и го потърсили от известна фирма за дограма с обещание за почти прокурорска заплата от 2400 лв. Казали му, че ще взема размери и капаро от клиенти и на седмица му обещали поне по две поръчки, всяка за по 300 лв.

В неделя към 17,30 ч. измамници омотали по телефона 76-годишна жена от град Велики Преслав. Представили се за неин родственик, който трябва да получи радиатори в старата столица. Дали телефон да се обади на доставчика "Николай Колев".

Въпросният мъж обяснил, че радиаторите са пристигнали, но трябва да се плати мито 3000 лв. и бабата ще ги получи. Жената казала, че има 1000 лв. и тогава "Колев" се съгласил да прати "параджията" да ги вземе от нея. Така на адреса на бабата било пратено мулето.

18-годишният Х.Х. взел парите и поел с автомобила си към Русе, където трябвало да ги достави. Работодателите му обяснили, че за него остават 300 лв. По пътя получил ново нареждане да остави банкнотите в цигарена кутия до табелата на село Писанец. Тогава тийнейджърът се усъмнил, че май не работи за легална фирма. Към 22 часа криминалисти го задържали. Бил похарчил част от "капарото", предал малко над 200 лв. Х.Х. е с чисто съдебно минало.

До бързата развръзка се стигнало след като бабата алармирала своевременно полицията. Тя чакала радиаторите да пристигнали в дома й и два пъти търсила доставчика "Колев". Обадила се на родственика, на когото услужила и научила, че е болен и не й е звънил.

Още една пенсионерка от Шумен на 80 г. е била измамена по телефона в събота. Тя участвала в познатата схема за изгодна сделка с климатици и предала 1000 лв. на непознат мъж пред дома си в кв."Тракия".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини