Владика и кмет на ромската Нова година във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът на Варна Иван Портних, консули и депутати ще гостуват на ромската Нова година в четвъртък. По традиция на Васильовден в ресторанта на общината се събират християни от етноса от целия регион. Сред тях ще е и бившият шеф на мешерето, 90-годишният Васил от с. Слънчево.

"Общността ни наброява 35 000 души, но доста са на гурбет в Германия и Англия. Мнозина са интегрирани - не говорят езика и не се припознават за роми, макар че прадедите им са дошли по тези земи още с прабългарите", коментира Васил Данев, председател на Федерацията на обединените ромски общности /ФОРО/ "Християни". Той бе категоричен, че на Васильовден ромските християнски къщи са отворени за всеки.

На трапезата задължително трябва да има пълнена с ориз и дреболии кокошка и люти чушки. Във Варненско най-пищно празнуват златарите - с много храна и марково уиски. Гостите също не бива да са с празни ръце. Те носят дрянови сурвачки без украса и наръчи слама или сено, които трупат зад вратата за здраве и берекет на къщата, разказа Данев, който подготвя книга за етноса. Църковни песнопения, български и ромски фолклор и богата трапеза ще има на 14 януари и за празнуващите в общината, увери председателят на ФОРО "Християни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони