Апелативният съд в Търново решава до месец делото срещу Пламен Петров, убил дъщеричката си Пламена

Апелативният съд във Велико Търново обяви за решаване делото срещу 39-годишния Пламен Петров от Русе, който на Великден 2014 г преби до смърт 7-годишната си дъщеричка Пламена. През септември миналата година Окръжният съд в крайдунавския град постанови доживотна присъда на родителя за злодейството. Това стана на повторното разглеждане на делото, след като то бе върнато от Великотърновския апелативен съд заради процесуални нарушения. При първата присъда, постановена от друг състав на Русенския Окръжен съд, Пламен Петров бе осъден на 16 г затвор.

При новото разглеждане на делото защитникът на Пламен Петров поиска да се направи повторна комплексна съдебно-психиатрична и съдебно-психологическа експертиза за състоянието на обвиняемия. Експертизата, която бе представена в съда, бе категорична, че мъжът е вменяем и е съзнавал постъпките си. Той обаче е действал импулсивно, с променливо настроение, лесни изблици на гняв и намалена способност да предвижда последиците от действията си. Петров имал и нисък праг за отключване на агресия.

Според експертите Пламен Петров не е целял да причини смъртта на детето си, а наказанията са били неговият модел да наложи авторитета си като родител.

Окръжният прокурор Георги Георгиев поиска от съда доживотен затвор за Пламен, а адвокатът му Славчо Славчев пледира за убийство по непредпазливост. В крайна сметка петчленният състав на Окръжния съд даде най-тежкото наказание, като призна Пламен Петров за виновен в умишлено убийство.

Бившата му вече съпруга Емилия, която е била мащеха на Пламена, също бе призната за виновна, че не се е притекла на помощ на детето, и бе осъдена на 6 месеца пробация и полагане на 150 часа безвъзмезден труд.

Двамата осъдени обжалваха наказанията за пореден път пред апелативната инстанция в старата столица. Магистарите трябва да се произнесат с решение и мотиви до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право