Протест на музиканти и танцьори в Сливен

"Искаме диалог с кмета" - с такива плакати музикантите, певците и танцьорите от Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен протестираха вчера пред общината в града. Повод за недоволството им стана изявление на кмета Стефан Радев, че разходите за двата общински културни института - близо 1 млн. лв. годишно са прекалено големи. Кметът се аргументира с това, че финансовият натиск върху общината е огромен заради наследени дългове и текуща издръжка за 20 млн. лв.

Радев вчера покани на среща представители на протестиращите и обяви, че в новия проекто-бюджет са заложени отново 1 млн. лв. за симфониците и танцьорите на Сливен. "Тази сума е заложена, но дали ще има пари в действителност, не е ясно" - допълни той. И препоръча на двете формации да търсят допълнителни приходи за дейността си.

Новината, че оркестърът и ансамбълът няма да бъдат закрити видимо успокои техните представители. Това предизвика реакцията на кмета: "Сериозният разговор за бъдещето тепърва започва и вашата роля в него ще е основна" - допълни той. На финала на срещата, която протече в духа "пари няма, действайте!", изскочи изненада. Симфониците отбелязаха, че освен в Сливен, единствено в Пазарджик има общински оркестър, при това - концертите му били безплатни. "Нашите приходи от концерти са около 20 хил. лв., пренебрежимо малки. Така че и ние можем да мислим за безплатен вход", каза Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони