Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Протест на музиканти и танцьори в Сливен

„Искаме диалог с кмета“ – с такива плакати музикантите, певците и танцьорите от Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен протестираха вчера пред общината в града. Повод за недоволството им стана изявление на кмета Стефан Радев, че разходите за двата общински културни института – близо 1 млн. лв. годишно са прекалено големи. Кметът се аргументира с това, че финансовият натиск върху общината е огромен заради наследени дългове и текуща издръжка за 20 млн. лв.

Радев вчера покани на среща представители на протестиращите и обяви, че в новия проекто-бюджет са заложени отново 1 млн. лв. за симфониците и танцьорите на Сливен. „Тази сума е заложена, но дали ще има пари в действителност, не е ясно“ – допълни той. И препоръча на двете формации да търсят допълнителни приходи за дейността си.

Новината, че оркестърът и ансамбълът няма да бъдат закрити видимо успокои техните представители. Това предизвика реакцията на кмета: „Сериозният разговор за бъдещето тепърва започва и вашата роля в него ще е основна“ – допълни той. На финала на срещата, която протече в духа „пари няма, действайте!“, изскочи изненада. Симфониците отбелязаха, че освен в Сливен, единствено в Пазарджик има общински оркестър, при това – концертите му били безплатни. „Нашите приходи от концерти са около 20 хил. лв., пренебрежимо малки. Така че и ние можем да мислим за безплатен вход“, каза Радев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.