Цял блок свидетел на трафика на бежанци (обзор)

Ванове, стоварващи млади мъже с еднакви маратонки и раздадени им едни и същи мобилни телефони. Таксита, пълни с по шестима мъже със северноафрикански вид. Скандали при товарене на 15 души в един миниван при смяната на патрулките. На тези сцени на трафик на бежанци стават свидетели всеки ден живеещите в блока на ул. „Маестро Кънев“ 78 до бежанския център в столичния квартал „Овча купел“. Намиращите се под блока им три интернет клуба и магазинчета събират тълпи от млади мъже, като броят им ескалира с повишаването на температурите. Горичката и поляната между блока и лагера са пълни с боклуци, оставяни от мигрантите.

Съседите пишат писма до МВР, до Столичната община, до всякакви отговорни институции и медии и се заканват да блокират Околовръстния път, ако проблемите им не бъдат решени.

„Искаме представители на институциите да излязат и да ми кажат, че ситуацията е анализирана. Дали проблемът е заради интернет клубовете, дали е от изоставената сграда в близост, дали е бежанският център... Да открият причината за хаоса, за липсата на сигурност и да я премахнат“, така синтезира исканията на потърпевшия блок Неда Дойчинова, която е един от двигателите на протестите. Тя и съседката й Йорданка Христова разказват, че са купили апартаментите си, след като лагерът вече е бил действащ. Те нямат проблем с това, че живеят в близост до бежанците. Дори са събирали и раздавали детски дрехи и памперси на нуждаещите се майки в лагера. Струпванията от над 100 мъже пред блока им обаче ги карат да се притесняват за сигурността си. Децата вече не ги пускаме да играят във вътрешния двор, обясняват родителите. Дори вчера сутринта били събудени от двама мургави мъже, които се опитвали да нахлуят в един от заключените входове.

„Притеснявам за майка си, която се разхожда сама. Страхувам се, че ако стане нещо, не знам как ще реагирам“, казва футболистът Атанас Пашкулев, който играе в Гърция. И запазва за себе си продължението на изречението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини