28 200 американци посетили Велико Търново за година

Над 151 000 чужденци са посетили музейните обекти във Велико Търново през миналата година. Иностранците са били с около 2,7% повече спрямо 2014 г. Най-много са били американците - над 28 200, следвани от румънците - над 23 300. Третото и четвъртото място от туристическия поток се пада на руснаците и французите. Увеличават се също испанците, британците, австралийците, японците и туристите от азиатските държави. Българските посетители на музейните обекти пък са над 293 000, спрямо близо 281 000 за 2014 г., като ръстът е с около 4,2%. Това обявиха от Община Велико Търново.

"Музейните обекти в болярския град и в архитектурния резерват Арбанаси отчитат устойчив ръст на туристи през 2015 г. Те са посетени общо от 444 087 души - с близо 15 300 повече от 2014 г., или 3,6%. Реалното увеличение на гостите на старопрестолния град обаче е поне два пъти по-голямо", информират от кметството в старата столица.

От градската управа уточняват, че статистиката не отчита дните с безплатен вход на Царевец, както и многобройните посетители по време на празника на Велико Търново- 22 март, големите национални празници и от почивните дни. "Повишаването на броя на туристите се превърна в устойчива тенденция, която продължава шеста година въпреки неблагоприятните фактори в глобален план. Спрямо 2010 г. посетителите на музеите са със 104 460 повече - ръстът е от 30,8%", добавят от общинската администрация.

Архитектурно-музейният резерват Царевец остава най-посещаваният туристически обект през миналата година. Разходилите се из крепостта 268 000 души, са с 30 000 повече спрямо 2014 г. Над 40 000 са били гостите на Мултимедийния посетителски център, над 32 000 туристи са разгледали средновековните църкви музеи в квартал "Асенов". Над 76 300 са били посетителите на музейните обекти в Арбанаси - храмовете "Рождество Христово", "Св. Архангели Гавраил и Михаил" и Констанцалиевата къща. 10 138 туристи са се запознали с културно-историческото наследство в музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново, а съседният музей "Затвор" е привлякъл над 5100 души. Близо 3400 са били гостите в древноримския град "Никополис ад Иструм".

"Постоянно увеличаващият се интерес към Велико Търново се обяснява с инвестициите в сферата на туризма в мандатите на кмета Даниел Панов, чиято обща стойност е близо 16 милиона лева. Обновени бяха площад "Цар Асен I", Владишкият мост и храмът "Св. Св. Петър и Павел", експонирани бяха зидове на манастира "Св. Иван Рилски", изграден бе Мултимедийният посетителски център, пуснато бе туристическо влакче. По проект на хълма Трапезица бе изградена подпорна стена, монтирани бяха художествено осветление и фуникуляр, а римският град Никополис ад Иструм бе социализиран", припомнят от кметството.

Освен това бе реставриран и храмът "Св. Георги" в Арбанаси. С близо 3 милиона лева финансиране от Азербайджан на Трапезица се възстановява част от крепостната стена, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, реставрират се три средновековни църкви. Предстои реставрация на Шишмановата баня, за която са осигурени средства от Европейското икономическо пространство. Създадени са проекти за основни ремонти на музей "Възраждане и Учредително събрание", Археологически музей, реконструкция на площад "Съединение" и на панорамните тераси по ул. "Стефан Стамболов", за цялостно обновяване на градската среда в старата част на Велико Търново и др.

Коментари

Задължително поле