Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

28 200 американци посетили Велико Търново за година

Над 151 000 чужденци са посетили музейните обекти във Велико Търново през миналата година. Иностранците са били с около 2,7% повече спрямо 2014 г. Най-много са били американците – над 28 200, следвани от румънците – над 23 300. Третото и четвъртото място от туристическия поток се пада на руснаците и французите. Увеличават се също испанците, британците, австралийците, японците и туристите от азиатските държави. Българските посетители на музейните обекти пък са над 293 000, спрямо близо 281 000 за 2014 г., като ръстът е с около 4,2%. Това обявиха от Община Велико Търново.

„Музейните обекти в болярския град и в архитектурния резерват Арбанаси отчитат устойчив ръст на туристи през 2015 г. Те са посетени общо от 444 087 души – с близо 15 300 повече от 2014 г., или 3,6%. Реалното увеличение на гостите на старопрестолния град обаче е поне два пъти по-голямо“, информират от кметството в старата столица.

От градската управа уточняват, че статистиката не отчита дните с безплатен вход на Царевец, както и многобройните посетители по време на празника на Велико Търново- 22 март, големите национални празници и от почивните дни. „Повишаването на броя на туристите се превърна в устойчива тенденция, която продължава шеста година въпреки неблагоприятните фактори в глобален план. Спрямо 2010 г. посетителите на музеите са със 104 460 повече – ръстът е от 30,8%“, добавят от общинската администрация.

Архитектурно-музейният резерват Царевец остава най-посещаваният туристически обект през миналата година. Разходилите се из крепостта 268 000 души, са с 30 000 повече спрямо 2014 г. Над 40 000 са били гостите на Мултимедийния посетителски център, над 32 000 туристи са разгледали средновековните църкви музеи в квартал „Асенов“. Над 76 300 са били посетителите на музейните обекти в Арбанаси – храмовете „Рождество Христово“, „Св. Архангели Гавраил и Михаил“ и Констанцалиевата къща. 10 138 туристи са се запознали с културно-историческото наследство в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново, а съседният музей „Затвор“ е привлякъл над 5100 души. Близо 3400 са били гостите в древноримския град „Никополис ад Иструм“.

„Постоянно увеличаващият се интерес към Велико Търново се обяснява с инвестициите в сферата на туризма в мандатите на кмета Даниел Панов, чиято обща стойност е близо 16 милиона лева. Обновени бяха площад „Цар Асен I“, Владишкият мост и храмът „Св. Св. Петър и Павел“, експонирани бяха зидове на манастира „Св. Иван Рилски“, изграден бе Мултимедийният посетителски център, пуснато бе туристическо влакче. По проект на хълма Трапезица бе изградена подпорна стена, монтирани бяха художествено осветление и фуникуляр, а римският град Никополис ад Иструм бе социализиран“, припомнят от кметството.

Освен това бе реставриран и храмът „Св. Георги“ в Арбанаси. С близо 3 милиона лева финансиране от Азербайджан на Трапезица се възстановява част от крепостната стена, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, реставрират се три средновековни църкви. Предстои реставрация на Шишмановата баня, за която са осигурени средства от Европейското икономическо пространство. Създадени са проекти за основни ремонти на музей „Възраждане и Учредително събрание“, Археологически музей, реконструкция на площад „Съединение“ и на панорамните тераси по ул. „Стефан Стамболов“, за цялостно обновяване на градската среда в старата част на Велико Търново и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.