Социалните в Пловдив обгрижват бездомник като ВИП-персона

Социалните служби в Пловдив обгрижват като ВИП-персона бездомник, който е настанен за лечение в общинска болница "Свети Мина" и сега чака решение на ТЕЛК, за да бъде преместен в специализирания център за хора с физически увреждания, тъй като е с ампутирани заради измръзване пръсти на крайниците.

Несретникът бил намерен полужив на 31 декември вечерта на автобусната спирка пред областната управа, а сигналът за него подали загрижени пловдивчани. За да стигне до явяване пред комисия на ТЕЛК обаче, близо 65-годишният мъж трябва да мине през куп бюрократични формалности, които зам.-кметът на Пловдив по социалната политика Георги Титюков е решил да спести на несретника.

"Човекът живее близо 20 години под звездите, след като майка му е продала фамилното жилище, и няма абсолютно никакви документи за самоличност. Затова мобилен екип на полицията ще го посети на място в болницата, за да го снима за лична карта. Без нея е невъзможно да мине ТЕЛК и бъде включен в регистъра на службите за социално подпомагане", уточни зам.-кметът Георги Титюков.

В Пловдив в момента има близо 70 бездомници, но въпреки това 8 от 30-те легла в местния приют и център за временно настаняване стоят незаети въпреки мразовите януарски нощи. За 22-те души, обитаващи приюта и дома на ул. "Радко Димитриев" 33 освен покрив, постелки и баня и осигурена и храна по линия на социалния патронаж. "Никого не можем да задължим насила да нощува в приюта вместо навън или да задържим насила. Все пак те са свободни български граждани, които имат право на избор", коментира зам.-кметът Титюков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини