Шефът на БАБХ: Наредих по двама инспектори да следят за ГМО

Издадох заповед проверяващите за ГМО в храните да ходят по двама. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по време на пресконференция, свързана с дейността на Агенцията и анализ на отминалата 2015 г. Коментарът на Илиев е по повод одитния доклад на Сметната палата от вчера, в който беше посочено, че само един инспектор проверява за ГМО в храните, което е предпоставка за корупция и неефективен контрол.

„Предпоставки за корупция има навсякъде, усилията, които правим в агенцията в насока предотвратяването ѝ, дават резултати и средата вече е различна. Отворени сме към сигнали и мерките, които взимаме ще бъдат драстични“, подчерта той.

Въпреки краткия период след промените в БАБХ, вече имаме добри постижения, допълни и министърът на земеделието Десислава Танева.

„В агенцията промените започнаха в средата на 2015 г. като нов начин и нова философия за управление, но въпреки краткия период, който имахме, мога да приема за добри постижения няколко неща. Независимо от рамката на бюджета, в която трябваше да се вместим, се сместихме и разплатихме стари задължения. В тази посока за тази година предстои, като агенцията има моята подкрепа в тази насока - да укрепим административния капацитет, особено на терен в областните дирекции по безопасност по храните, като ще увеличим и техните доходи“, посочи Танева.
По думите й в края на годината е приет план за управление на качеството на млякото, който на терен вече се реализира. Той ще ни донесе това, че всеки производител, който реши да остане в този сектор, да произвежда сурово мляко чрез съответните изисквания. Благодарение на този план няма да затвори нито една мандра в страната и нито един производител, каза министърът.

Тя допълни, че вече има положителното становище от китайските власти относно възможността да изнасяме млечни продукти към китайския пазар. Ние сме вече в решаващ етап на тази процедура, отбеляза Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес